Svijet     | 21.10.2020. 11:20 |

Postavke u berlinskim muzejima išarane sprejom, počinilac nepoznat

FENA Internet

BERLIN, 21. oktobra (FENA) - Deseci postavki u uglednim muzejima u Berlinu išarani su tečnim sprejom, navodi se u izvještajima njemačkih medija. Policija je saopćila u srijedu da je istraga u toku, ali nije dodatno komenitarala medijske navode.

Sedmičnik Die Zeit i Deutschlandfunk radio javili su u utorak navečer da je najmanje 70 eksponata u kompleksu Muzejskog otoka, UNESCO-vog mjesta svjetske kulturne baštine u srcu njemačke prijestonice i jedne od vodećih gradskih turističkih atrakcija, išarano 3. oktobra, na 30. godišnjicu njemačkog ujedinjenja.

Mediji su javili da su postavke u muzeju Pergamon, Alte Nationalgalerie, Neues muzeju i drugim lokacijama oštećene. Nije bilo odmah jasno ko bi mogao biti odgovoran za to.

Vidljive mrlje ostavljene su na egipatskim sarkofazima, kipovima i slikama iz 19. stoljeća, navodi se u medijskim izvještajima. Berlinska policija samo je saopćila da je istraga u toku, ali nije komentirala detalje onoga što se dogodilo.

Zvaničnici Fondacije pruskog kulturnog naslijeđa, koja nadzire muzeje, nisu bili odmah dostupni radi komentara, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!