Kultura     | 22.10.2020. 15:30 |

U Galeriji ULUPUBIH-a izložba radova modne dizajnerke Ljiljane Šaković Mujan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra  (FENA) - Izložba radova modne dizajnerke Ljiljane Šaković Mujan bit će otvorena u Galeriji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) od petka, 23. oktobra do subote, 1. novembra u u okviru projekta "Umjetnost u izlogu 2020".

Prošle godine u okviru ovog projekta otvoreno je 13 izložbi, dok je ove godine do oktobra otvoreno sedam izložbi članova ULUPUBiH-a, među kojima su i dvije online izložbe fotografija, saopćeno je iz ULUPUBiH-a.

Zbog trenutne pogoršane epidemiološke slike, izložba neće imati oficijelno otvorenje.

Ljiljana Šaković-Muja diplomirala je produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2000. Modnim dizajnom bavi se više od 20 godina.

Učestvovala je na prvoj i drugoj godišnjoj izložbi Soros Centra za Savremenu Umjetnost (SCCA) u Sarajevu (1997, 1998.), a samostalnu izložbu imala je u Maloj galeriji Obala Art Centar, Sarajevo (1998.). Osnivač je dizajnerske grupe Studio Fashion Sarajevo, a video prezentacije unikatnih kolekcija bile su u kino sali Obala Meeting Point u Sarajevu (2000, 2001).

Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH) od 2003. godine i učestvovala je kao autor na svim kolektivnim izložbama ULUPUBIH-a u Sarajevu u periodu 2003-2019. godine. Među brojnim kolekcijama i izložbama, izdvaja se odlazak u Pariz 2004. godine. U Parizu boravi i radi u studiju francuske kreatorice i umjetnice Agnes B., gdje kreira i dizajnira unikatnu modnu liniju "Ljilja for Agnes B." (Pariz, kolekcija za 2004 - 2009).

Osim u zemlji, učestvovala je na izložbama u Osaki u Japanu, Londonu, Grazu, Zagrebu…

Dobitnica je prve nagrade za modni dizajn na kolektivnoj izložbi ULUPUBIH u Sarajevu 2007. godine. Status istaknutog samostalnog umjetnika Kantona Sarajevo stekla je u januaru 2009. godine. Radila je kostimografiju za pozorišne predstave, film, TV serije i reklamne spotove, saopćeno je iz ULUPUBiH-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'