Bosna i Hercegovina     | 20.10.2020. 12:50 |

Broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH udvostručen (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) - U posljednje tri godine broj prijavljenih slučajeva nasilja nad djecom u BiH je udvostručen - istaknuto je na današnjoj promociji proizvoda i aktivnosti projekata provedenih radi sprječavanja te vrste nasilja.

Projektni koordinator nevladine organizacije MFS-EMMAUS Haris Karabegović naveo je da to pokazuje da njihove aktivnosti doprinose da stanovništvo prepoznaje i prijavljuje takve slučajeve i da budu procesuirani.

Pojasnio je da u sklopu dva projekta koje provode uz podršku UNICEF-a, Vlade Švedske i organizacije Save the Children i kroz aktivnosti Centra za sigurni internet rade na edukaciji djece, roditelja i ostalih kako da prepoznaju i prijave nasilje, te kako da zatraže podršku za žrtve.

- Nažalost, zbog ove pandemije djeca provode još više vremena na internetu i samim tim postaju izloženija nasilju - istakao je Karabegović.

U okviru spomenutih projekata snimljen je animirani film "Nasilje nad djecom", video klip "Stop nasilju u digitalnom okruženju!", te su razvijene mobilna aplikacija/igrica "Super Safe" i memorijska igrica "Stay Safe", koji su predstavljeni danas.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNICEF-a u BiH Alwin Nijholt poručio je da je u posljednjim godinama u BiH posvećena dodatna pažnja i posvećenost borbi protiv nasilja nad djecom, ali da još uvijek postoji raskorak između deklarativne posvećenosti i poduzimanja konkretnih mjera.

- Od početka ove godine u kojoj smo svi pogođeni pandemijom koronavirusa porasla je zabrinutost da je broj slučajeva nasilja nad djecom povećan, za šta postoje i dokazi - naglasio je Nijholt.

Eneid Hasanović iz Federalne uprave policije rekao je da ta institucija radi na sprječavanju zlostavljanja djece u digitalnom okruženju kroz istražne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te preventivno kroz obuke djece u saradnji s nevladinim sektorom.

Pogledajte https://fena.ba/video/5000

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1fWmHrgWte7PtNglKt252kaXmYQEWysvR?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo