Svijet     | 20.10.2020. 11:52 |

Prva zvanična delegacija UAE otputovala u posjetu Izraelu

FENA Internet

ABU DHABI, 20. oktobra (FENA) - Prva zvanična delegacija Ujedinjenih Arapskih Emirata koja bi ikada posjetila Izrael otputovala je u utorak nakon što su dvije zemlje normalizirale veze u prošlom mjesecu na osnovu sporazuma postignutog uz američko posredovanje.

Avion aviokompanije Etihad Airways koji je prevozio vladine zvaničnike Emirata, skupa s američkim dostojanstvenicima koji su bili u njihovoj pratnji, napustio je prijestonicu Emirata Abu Dhabi i krenuo prema izraelskom aerodromu Bhen-Gurion, sudeći po websiteu za nadzor letiva FlightRadar24.

Izraelski zvaničnici saopćili su da će petosatna posjeta biti uglavnom ograničena na aerodrom zbog briga oko epidemije koronavirusa.

UAE i susjedna zalivska država Bahrein u septembru su postale prve arapske zemlje u četvrt stoljeća koje su potpisale sporazume o uspostavi zvaničnih veza s Izraelom, u potezu za koji Washington i njegovi saveznici navode da će pomoći regionalnim miru i stabilnosti, ali koga su odbacili Palestinci.

- Ovo je istorijski momenat za UAE i Izrael i mi se nadamo selamu (miru) u regiji – mogle su se čuti riječi jednog od pilota u snimku koji je na Twitteru postavio američki bliskoistočni posrednik Ari Berkowitz.

Berkowitz i američki ministar trezora Steven Mnuchin u pratnji su delegacije Emirata, koju predvode ministar ekonomije Abdullah bin Touq al-Mari i državni ministar za finansijska pitanja Obaid Humaid al-Tayer, saopćila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova UAE.

Američki zvaničnici u nedjelju su se pridružili izraelskoj delegaciji u Bahreinu na ceremoniji potpisivanja sporazuma o ozvaničenju veza dvije države.

Izrael i UAE već su potpisali nekoliko trgovinskih sporazuma od sredine augusta, kada su prvi put objavili uspostavu potpunih veza.

Izraelski zvaničnici saopćili su kako se očekuje da dvije strane potpišu sporazum o obostranom bezviznom režimu – prvi takav izraelski sporazum s jednom arapskom zemljom, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'