Svijet     | 19.10.2020. 17:52 |

Ministarstvo odbrane Nagorno-Karabaha tvrdi da je poginulo 19 armenskih vojnika

FENA Internet

BAKU, 19. oktobra (FENA) - Ministarstvo odbrane regije Nagorno-Karabah objavilo je u ponedjeljak da je zabilježilo još 19 žrtava među svojom vojskom, čime je broj poginulih vojnika porastao na 729 otkako su 27. septembra izbili sukobi s azerbejdžanskim snagama.

Borbe su se intenzivirali na najviši nivo od 1990-ih, kada je poginulo oko 30.000 ljudi.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da održi zatvorene konsultacije u ponedjeljak povodom nastavka sukoba u području Nagorno-Karabaha nakon što je Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a, pozvao obje strane da poštuju primirje i osudio napade na civile, prenosi Reuters.

Armenija i Azerbejdžan su 17. oktobra zaključile sporazum - što je drugi pokušaj prekida sukoba u Nagorno- Karabahu od kada su u tom području krajem septembra počeli sukobi između Armenije i Azerbejdžana.

Međutim, novopotpisani sporazum o prekidu vatre između Armenije i Azerbejdžana u području Nagorno-Karabaha je doveden u pitanje, a dvije strane optužuju jedna drugu za granatiranje teritorija.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha, područja na azerbejdžanskoj teritoriji pod armenskom kontrolom, objavili su da su vojne snage Azerbejdžana granatirale sjeverni i južni teritorije te države.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana