Svijet     | 19.10.2020. 16:36 |

Vlada UAE ratificirala sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom

FENA Internet

DUBAI, 19. oktobra (FENA) - Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata odobrila je u ponedjeljak sporazum o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa s Izraelom koji je potpisan u Washingtonu prošlog mjeseca, uoči posjete delegacije UAE Izraelu.

UAE i susjedni Bahrein u septembru su postale prve arapske države u posljednjih 25 godina koje su potpisale sporazume o uspostavljanju formalnih veza s Izraelom, čineći novu osovinu na Bliskom istoku protiv Irana.

U saopćenju vlade kaže se da će ovaj sporazum biti "put mira i stabilnosti koji će podržati ambicije ljudi u regiji i pojačati napore za prosperitet i napredak, a posebno iz razloga jer otvara put za produbljivanje ekonomskih, kulturnih i naučnih veza".

Izrael je sporazum ratificirao na glasanju u vladi i parlamentu prošle sedmice, podsjeća Reuters.

Očekuje se da će delegacija UAE posjetiti Izrael u utorak, u pratnji američkih zvaničnika koji su u Abu Dhabi stigli u ponedjeljak iz Bahreina, gdje su se pridružili izraelskoj delegaciji kako bi potpisali ugovor o formalizaciji novonastalih veza.

Izrael i UAE već su potpisali nekoliko memoranduma o razumijevanju. U utorak će sklopiti ugovor kojim će se omogućiti 28 komercijalnih letova između aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, Dubaija i Abu Dabija, saopćilo je izraelsko ministarstvo saobraćaja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom