Stranačke aktivnosti     | 19.10.2020. 14:42 |

Saopćenje Građanske demokratske stranke BiH

FENA Saopćenje

Alarmantne ,svakodnevne korona informacije o  broju zaraženih i preminulih u BiH,posebno u Kantonu Sarajevo zahtijevaju hitno recikliranje javnih zdravstvenih usluga.Ogromni napori zdravstvenih radnika zaslužuju suštinsku podršku u njihovoj borbi za zdravlje stanovništva.Pacijenti koji boluju od različitih bolesti  imaju pravo na najbolje zdravstvene usluge. 

Put pacijenata do javnih medicinskih usluga  i put  medicinskih javnih ustanova i organizacija do pacijenata nužno je preispitati uz učešće najstručnijih kadrova u zdravstvu i naučnih institucija .

Postavljaju  se, između ostalog ,mnoga pitanja o tome ko i kako odlučuje u zdravstvenom sistemu.

Ko  i kada i iz kojih razloga reducira broj javnih  laboratorija u Kantonu Sarajevo? 

Ko je ikada doneo odluku o volonterskoj i profesionalnoj podršci i mobilizaciji stručnih i osposobljenih kadrova i organizacija medicinskim ustanovama?

Kako je došlo do obustave dezinfekcije javnih prostora i stambenih objekata.

Ko donosi  obavezujuće odluke o javnom redu i sigurnosti u Kantonu  u vezi aktuelne situacije sa konstantnim širenjem  korona virusa i ko kontroliše njihovo sprovođenje.?

Zašto se ne aktiviraju krizni štabovi u pronalaženju najboljih  rješenja za zaštitu stanovništva i održivu ekonomiju i društveni život u okolnostima širenja korona virusa?

Ključne tačke zaraze su ,manje više ,identifikovane kroz preporuke i mjere ali izostaje  njihova striktna kontrola i primjena i poštivanje mjera i preporuka i u institucijama koje bi trebale zbog svoje javne uloge biti najorganizovanije.

Postoje li krizni menađmenti u opštinama i u Sarajevu i da li je sve prepušteno institucijama koje su nadležne za javno zdravstvo?

Zašto se već šest mjeseci ne objavljuju javno sve statističke informacije koje se tiču i drugih bolesti u Kantonu i dnevne informacije o broju rođenih i preminulih.

Ko onemogućava nabavku telekomunikacionih sredstava/telefonskih linija za domove zdravlja/ u Sarajevu?

Pres GDS BiH

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'