Svijet     | 19.10.2020. 12:30 |

Poljska otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi

FENA Internet

VARŠAVA, 19. oktobra (FENA) - Poljska planira otvoriti privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi, dok se suočava s naglim rastom broja zaraženih od koronavirusa i preopterećenjem zdravstvenog sistema, saopćila je vlada u ponedjeljak.

Ta je zemlja zabilježila nove rekorde dnevnih brojki zaraženih i preminulih u proteklim sedmicama, dok su liječnici javljali o nedostatku osoblja, bolničkih kreveta i opreme.

-  U subotu je premijer naredio pripreme za prvu privremenu bolnicu, koja će biti smještena na nacionalnom stadionu – izjavio je Michal Dworczyk, šef osoblja poljskog premijera, koji je odgovoran za projekat, za radio stanicu Zet.

Bolnica, u konferencijskoj sali stadiona, imat će krevete za 500 pacijenata oboljelih od COVID-19, s opcijom širenja na 1.000 kreveta. Prvi kreveti najvjerovatnije će biti dostupni u ovoj sedmici.

Dworczyk je kazao i da druge regije također rade na otvaranju privremenih bolnica.

Istaknuo je da vlada ne planira zatvarati groblja i sprečavati ljude da putuju širom zemlje oko 1. novembra kada milioni Poljaka obilaze grobove najmilijih za Dan Svih svetih.

U ovoj je sedmici vlada zatražila od građana da ostanu u kućama i naredila je zatvaranje fitnes centara i bazena, ograničila je radno vrijeme restorana i preporučila je online nastavu na univerzitetima i u srednjim školama.

Vlada tvrdi da pokušava izbjeći potpunu blokadu javnog života, ali eksperti tvrde da bi to moglo biti neizbježno ukoliko situacija postane kritična, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom