Bosna i Hercegovina     | 19.10.2020. 12:24 |

Vlada Brčkog radi na zakonu o sprječavanju sukoba interesa u institucijama

FENA Saopćenje

BRČKO, 19. listopada (FENA) - Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici održanoj u ponedjeljak usvojila je Smjernice za izradu nacrta zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama Brčko distrikta BiH.

Ovim Smjernicama predviđeno je definirati javnu funkciju odnosno njenog nositelja, sukob interesa, bliskog srodnika te povezane osobe, financijski interes, dar, osobnu uslugu kao i druge povezane izraze, zatim propisati da se zakonom uređuju obveze nositelja javnih funkcija u Brčkom s ciljem sprječavanja sukoba interesa u obavljanju javne funkcije, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Smjernicama je također predviđeno propisati načela djelovanja nositelja javne funkcije, propisati da nositelj javne funkcije obavlja samo jednu javnu funkciju, propisati nespojivost funkcija, obvezu prijave sukoba interesa odnosno zabranu sudjelovanja u odlučivanju u slučaju sukoba interesa nositelja javne funkcije i povezane osobe.

Predviđeno je i propisati ograničenja nakon prestanka javne funkcije, propisati zabranjene aktivnosti nositelju javne funkcije, obvezu prijave primanja dara i propisati dužnost nositelja javne funkcije da podnesu izvješće o financijskom stanju i imovini za sebe i bliske srodnike prema stanju na dan imenovanja odnosno po prestanku funkcije te predvidjeti norme koje omogućavaju provjeru izvješća.

Predviđeno je propisati osnivanje tijela za odlučivanje o sukobu interesa, propisati uvjete i postupak izbora i imenovanja članova tijela za odlučivanje o sukobu interesa u skladu s načelima profesionalizma, neovisnosti i integriteta te utvrditi status i financiranje ovog tijela, zatim propisati nadležnost tijela za odlučivanje o sukobu interesa, postupak pred tijelom za odlučivanje o sukobu interesa i propisati prekršajne, prijelazne i završne odredbe.

Članovi Vlade usvojili su i Odluku o odobravanju Programa utroška sredstava za dodjelu dotacije JP "Komunalnom Brčko" za izgradnju kabelskih vodova i trafostanica na području Distrikta u visini od 1.523.500 maraka.

Usvojen je i treći dio Programa utroška sredstava s pozicije Dotacije neprofitnim i drugim organizacijama za 2020. godinu u Odjelu za stručne i administrativne poslove - Pododjel za potporu mjesnim zajednicama, udrugama građana i nevladinim organizacijama, a ukupna sredstva za ovaj dio Programa iznose 140.300 maraka.

Vlada je usvojila i Odluku o izmjenama i dopunama organizacijskih planova Odjela za javne poslove, Odjela za javnu sigurnost, Odjela za stručne i administrativne poslove i Ureda gradonačelnika. Usvojen je i Pravilnik o načinu i kriterijima za pripremu, izradu, odobravanje i praćenje realizacije programa javnih investicija i Pravilnik o sadržaju i metodologiji izrade, sustava praćenja i nadzora provedbe strateških planova i planova razvojnih programa, stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana