Bosna i Hercegovina     | 19.10.2020. 11:50 |

Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena zakona o sudskim taksama

FENA Aida Kovač

SARAJEVO,19. oktobra (FENA) - Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržala je danas, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Izmjenama i dopunama zakona uređuje se, odnosno mijenja vrijeme zastare, otklanjaju nedostaci u postupku naplate i donošenja rješenja o prinudnoj naplati nenaplaćene sudske takse.

Istovremeno se preciziraju odredbe kako bi se učinio efikasnijim postupak prinudne naplate sudske takse fizičkim osobama koje nemaju boravište ili prebivalište u BiH, ali imaju imovinu u Bosni i Hercegovini.

Ustavnopravna komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer je samo jedan član komisije glasao "za", dok su četiri bila protiv.

Predsjedavajući Komisije Bariša Čolak (HDZBiH) je kazao da on, kad se radi o prijedlozima zakona koji tretiraju ovu materiju, a nisu usklađeni sa stavkom 2. članka 9 Ustava BiH, ne može dati podršku ovome zakonu niti drugim zakonima koji tretiraju istu materiju, a protivno odredbama članka 9 stavka 2. Ustava BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana