Svijet     | 19.10.2020. 10:42 |

Darmanin: U toku policijske operacije u vezi s ubistvom francuskog nastavnika

FENA Internet

PARIZ, 19. oktobra (FENA) - Nove policijske operacije su u toku u vezi s ubistvom francuskog nastavnika, izjavio je u ponedjeljak francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Nastavniku istorije Samuelu Patyju u petak je odrubio glavu ispred njegove škole u Conflans-Sainte-Honorineu, sjevernom pariškom predgrađu, 18-godišnji muškarac koga je kasnije ubila policija.

Okrutno ubistvo izazvalo je zgražanje u Francuskoj i osude predsjednika Emmanuela Macrona i političkih stranaka.

Darmanin je kazao da je osamdesetak istraga govora mržnje na internetu u Francuskoj u toku i da razmatra da li bi ili ne određene grupe iz francuske muslimanske zajednice trebale biti raspuštene nakon optužbi za promoviranje nasilja i mržnje.

- Policijske operacije su u toku i nove će se pokrenuti, po pitanju desetaka pojedinaca - izjavio je on za radio stanicu Europe 1.

Policijski izvor izjavio je Reutersu u nedjelju navečer kako se Francuska priprema da protjera 231 stranca s nadzorne liste sumnjivih ekstremista. Nije bilo odmah jasno da li su današnje operacije povezane.

U ovom je mjesecu Paty prikazao svojim učenicima karikature poslanika Mohammeda na času slobode izražavanja, razbjesnivši brojne muslimanske roditelje. Muslimani smatraju de je svako prikazivanje poslanika uvreda za njihovu religiju.

Napadač, koji je bio čečenskog porijekla i rođen je u Rusiji, živio je u mjestu Evreux sjeverozapadno od Pariza. On nije bio ranije poznat obavještajnim službama.

Ubistvo je šokiralo Francusku i izazvalo je podsjećanja na napad prije pet godina na prostorije satiričnog magazina Charlie Hebdo nakon što je objavio karikature, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo