Svijet     | 19.10.2020. 10:05 |

Bolivijska ljevica na pragu pobjede na predsjedničkim izborima

FENA Internet

LA PAZ, 19. oktobra (FENA) - Bolivijski socijalistički kandidat Luis Arce na putu je da ostvari pobjedu na predsjedničkim izborima bez potrebe za održavanjem drugog kriga, pokazali su u ponedjeljak nezvanični rezultati, postavljajući ljevičarsku stranku Eva Moralesa na rub povratka na vlast.

Početni izborni rezultati anketarskog zavoda Ciesmori, koje je objavila bolivijska TV stanica Unitel, pokazali su da je Arce osvojio 52,4 posto važećih glasova, više od 20 posto od drugoplasiranog centrističkog suparnika Carlosa Mese, koji je osvojio 31,5 posto glasova.

Tokom protekle noći zvanično je prebrojano samo pet posto glasačkih listića, a izlazne ankete odgođene su nakon zatvaranja glasačkih mjesta, ostavljajući Bolivijce u neizvjesnosti oko izbornih rezultata. Predsjedničkom kandidatu potrebno je 40 posto osvojenih glasova i prednost od 10 posto glasova kako bi direktno pobijedio bez potrebe za drugim krugom izbora.

- Svi do sada poznati podaci ukazuju na pobjedu Pokreta za socijalizam – izjavio je na pres-konferenciji u Buenos Airesu Morales, koji je postavio Acrea za stranačkog kandidata na izborima i pomno je nadzirao predizbornu kampanju.

Arce, bivši ministar ekonomije u Moralesovoj vladi, zvučao je uvjeren u pobjedu na konferenciji za novinare nakon ponoći u bolivijskoj prijestpnici La Pazu.

- Prionut ćemo na posao, i nastavit ćemo proces promjena bez mržnje. Naučit ćemo na greškama koje smo učinili kao Pokret za socijalizam i prevazići ćemo ih - izjavio je Arce novinarima.

Održani u jeku aktuelne pandemije koronavirusa, nedjeljni izbori smatraju se testom demokratije u toj andskoj zemlji nakon što su prošlogodišnji izbori poništeni zbog navoda o namještanju glasanja koji su doveli do krvavih protesta i Moralesove ostavke nakon skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Jeanine Anez, konzervativna prelazna predsjednica koja je popunila vakuum u vlasti u prošloj godini, izjavila je kako izgleda da je Arce pobjednik izbora i uputila mu je čestitke.

Izborni ishod, ukoliko bude potvrđen, oslabio bi bolivijske konzervativce i vjerovatno bi ojačao poziciju Moralesa, socijalističkog domorodačkog čelnika koji i dalje ima veliki uticaj u zemlji uprkos tome što živi u egzilu u Argentini nakon prošlogodišnjih spornih izbora.

Morales je najdugotrajniji čelnik u valu ljevičarskih predsjednika u regiji tokom protekle dvije decenije, i kazao je da su bolivijski izbori lakmus test za jačanje uticaja ljevice u Latinskoj Americi, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta