Bosna i Hercegovina     | 19.10.2020. 08:57 |

Upriličen online simpozij o fra Luki Markešiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. listopada (FENA) - Simpozij o životu i djelu fra Luke Markešića održan je u nedjelju u online formatu u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) u Bosni i Hercegovini i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te sarajevske Općine Centar.

Bosanski franjevac, profesor, intelektualac, društveno angažirani teolog i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća fra Luka Markešić ostavio je prepoznatljiv i dubok trag u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz HNV-a BiH.

"Njegova društveno-politička misao ni danas ništa nije izgubila na aktualnosti. Ona jednostavno ne može zastarjeti jer je neprestano otkrivamo i uvijek nam se čini kao nova. Politički i društveni ciljevi fra Luke bili su samostalna, cjelovita i  nedjeljiva BiH, kao domovina i država svih njezinih naroda i građana, zajedništvo svih naroda u BiH, međureligijski dijalog i povratak raseljenih i izbjeglih na svoja ognjišta. Inspiriran fra Anđelom Zvizdovićem i djelima istaknutih bosanskih franjevaca iz prošlosti, fra Luka Markešić pisao je i govorio o onome u što je doista vjerovao, odnosno o Bogu, Katoličkoj crkvi, hrvatskom narodu te svojoj domovini Bosni", kazao je predsjednik HNV-a BiH Marijo Pejić.

Akademik Ivan Markešić govorio je o fra Lukinoj dijagnozi izlaza iz bespuća hrvatske politike u BiH, ističući da se on nije sustezao suprotstaviti se svakome tko je radio protiv BiH, a fra Mile Babić kazivao je o odnosu Crkve i svijeta u teologiji fra Luke Markešića, koji je, kako kaže, pisao o odnosu klasnog i nacionalnog apsolutizma te bio oduševljen reformom Crkve nakon II. vatikanskog sabora.

Ivo Komšić u svom izlaganju osvrnuo se na političku teologiju fra Luke Markešića, te istaknuo kako fra Luka nije pripadao ni jednoj političkoj opciji nego je, po njegovim riječima, podržavao mir i dobro kao najviše vrijednosti i sve politike koje su se zalagale za te vrijednosti.

Istaknuvši da je politička i kulturološka identifikacija fra Luke Markešića bila Bosna te da je svu svoju politiku gradio na tradiciji Bosne i franjevaca, fra Ivo Marković govorio je  o njegovoj beskompromisnoj predanosti u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu i tom prilikom demantirao je zlonamjerne tvrdnje pojedinaca da je fra Luka Markešić do 1990. godine "očijukao" s komunizmom.

Marković je dodao da je fra Luka imao dijalog s komunizmom, ali ne sa sustavom, već s istraživačima religija u marksističkim centrima u bivšoj Jugoslaviji te smatra da je fra Luka vjerovao u evoluciju komunizma prema njegovoj demokratizaciji, ali da nije slutio njegov kraj.

Novinar i teolog iz Zagreba Drago Pilsel istaknuo je dosljednu borbu Markešića protiv nepravednih podjela u ljudskom društvu i zalaganje za socijalno prijateljstvo, koje danas propagira i papa Franjo.

Emeritus prof. dr. Marinko Pejić govorio je o društvenom angažmanu fra Luke Markešića tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća i u okviru HNV-a BiH, a akademik Mirko Pejanović o zajedničkim projektima HNV-a BiH, SGV-a, VKBI-a i "Kruga 99", u čijoj realizaciji je aktivno sudjelovao.

O djelatnosti fra Luke Markešića još su govorili i Džemal Sokolović, Emir Zlatar, Adil Kulenović i fra Petar Matanović, koji je svoje izlaganje završio poznatom fra Lukinom uzrečicom "ne mogu nam ništa", stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'