Bosna i Hercegovina     | 19.10.2020. 08:42 |

U Širokom Brijegu održan XII. simpozij 'Stopama pobijenih'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 19. listopada (FENA) - U organizaciji Vicepostulature postupka mučeništva "Fra Leo Petrović i 65 subraće", u nedjelju je u Širokom Brijegu održan XII. simpozij "Stopama pobijenih".

Skup je održan kako bi se osvijetlilo ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjega te povijesne okolnosti u kojima se sve to dogodilo, priopćili su organizatori.

Program je započeo svetom misom u samostanskoj crkvi koju je, uz vicepostulatora fra Miljenka Stojića i don Peru Brajko, predslavio fra Ante Bekavac, profesor na Katedri moralne teologije pri KBF-u u Zagrebu. Pjevao je veliki župni zbor pod ravnanjem s. Mire Majić, a čitanja i molitvu vjernika predvodili su članovi Trećeg reda Sv. Franje, na čelu s fra Danom Karačićem.

„U našim srcima pobijeni hercegovački franjevci su mučenici za Krista i svjedočanstvo evanđelja. Molimo da ih Crkva Božja takvima prepozna. Stoga je važno otkrivanje istine. Važno je čuvanje sjećanja i slavlje vjere koja nam i danas svijetli iz njihovih života ugašenih mržnjom nevjere jugokomunističkih zločinaca. Tamo gdje se zaboravlja prošlost, sadašnjost je beznačajna jer se bojimo istine i odgovornosti, a budućnost je prigoda da se opet ponove isti zločini u ime ideologije“, naglasio je fra Ante je u svojoj propovijedi.

Nakon mise, u samostanskoj dvorani povjesničar mr. don Pero Brajko govorio je o svjedocima vjere u Vrhbosanskoj nadbiskupiji tijekom Drugog svjetskog rata i komunističke Jugoslavije, publicist Mate Kovačević održao je predavanje na temu „Fra Radoslav Glavaš i Mile Budak – dvije književne sudbine“, dok je dr.fra Ante Bekavac govorio o temi „Mučeništvo kao znak nasljedovanja Isusa Krista“.

Zbog pošasti koronavirusa posjetitelja je bilo manja nego uobičajeno, a nakon simpozija nastavljeno je druženje u klaustru samostana, stoji u priopćenju.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'