Bosna i Hercegovina     | 18.10.2020. 10:34 |

Jačati kapacitete BiH za sprečavanje ilegalne trgovine umjetninama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Misija OSCE u Bosni i Hercegovini i Jedinica za umjetnička djela Generalnog sekretarijata Interpola u Lyonu-Francuska u suradnji sa Centrom protiv krijumčarenja umjetninama-CPKU i Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine organizirali su za pripadnike agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini online specijalističku obuku na temu “Borba protiv ilegalne trgovine kulturnim dobrima”.

Obuka je održana od 13. do 15. oktobra, a pripadnici Interpola na obuci su prezentovali njihove aktivnosti te upoznali učesnike s postupcima i procedurama vezanim za rad ove specijalizovane policijske jedinice koja radi na suzbijanju ilegalne trgovine umjetninama.

Predstavljena je i Interpolova baza podataka o nestalim umjetninama koja je osnovana 1995. godine a u kojoj se nalazi više od 51 hiljade umjetnina za kojim se traga iz 134 zemlje među kojima je Bosna i Hercegovina.

Ova obuka ujedno predstavlja i treću fazu obuka koje su pokrenute 2019. godine. Nakon ove obuke slijedi četvrta faza obuke poslije koje će polaznici dobiti Certifikate sa kojim će im biti omogućeno da samostalno nastave provođenje obuka u svojim organizacionim jedinicama na temu ilegalna trgovina umjetninama.

Na prvoj fazi obuke, održane u julu 2019. godine, polaznici su bili upoznati sa trenutnim stanjem u oblasti krijumčarenja umjetninama u Bosni i Hercegovini. U svrhu navedenih obuka izdat je priručnik "Način izvoza i uvoza umjetninama", pripremljen od Centra protiv krijumčarenja umjetninama uz podršku Misije OSCE u Bosni i Hercegovini.

Druga faza obuke održana je u novembru 2019. godine. Polaznici specijalističke obuke su imali priliku da se upoznaju sa trenutnim stanjem po pitanju sprečavanja ilegalne trgovine umjetninama u Francuskoj i njihovim iskustvima. Predavači su bili predstavnici Carinskih službi Francuske.

Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetninama Dženan Jusufović za Fenu je kazao da će zajedno sa Misijom OSCE u Bosni i Hercegovini u narednom periodu realizovati projekt vezan za podizanje svjesti javnosti o problemu ilegalne trgovine umjetninama što uveliko treba doprinijeti i podizanju svjesti o zaštiti kulturnih dobara u Bosne i Hercegovine.

- Početkom ovog mjeseca obilježeno je 25. godina od UNIDROIT konvencije o međunarodnom povratu ukradenih ili nezakonito iznesenih kulturnih dobara. Kao učesnik obilježavanja ovog jubileja mišljenja sam da je vrijeme da Bosna i Hercegovina kao potpisnik navedene konvencije formira komisiju na državnom nivou kako bi se počelo pregovarati sa zemljama za koje postoje informacije da se kod njih nalaze naša kulturna dobra - rekao Jusufović. 

Pored ovoga, po njegovom kao i mišljenju eksperata koji se bave ovom problematikom, u narednom periodu za Bosnu i Hercegovinu je najvažnije formiranje "Nacionalne baze podataka o nestalim umjetninama" kao i uspostavljanje "Specijalizovane policijske jedinice za sprečavanje ilegalne trgovine umjetninama".

Jufufović navodi da je o ovome bilo riječi i na posljednjoj obuci od strane visokopozicioniranih osoba iz Jedinice za umjetnina pri Generalnom sekretarijatu Interpola u Lyonu. 

- U prilog ovome govori i Rezolucija Vjeća sigurnosti Ujedinjenih nacija br. 2199 iz 2015. godine i br. 2347 iz 2017. godine u kojoj je jasno navedeno da se terorizam finansira trgovinom kulturnim dobrima, posebno se to odnosi na Siriju i Irak u tom periodu ali isti princip se odnosi i na druge zemlje. Takođe, Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija br.73/130 iz 2018. godine poziva države članice da uz pomoć Interpola formiraju specijalozovane policijske jedinice isključivo posvećene zaštiti kulturnih dobara, istodobno ističući važnost povezivanja nacionalnih baza podataka o nestalim ili ukradenim djelima - kazao je Jusufović. 

Rezolucija br.73/130 predstavlja prekretnicu, jer je prva rezolucija koja izražava potrebu za postojanje specijalizovanih policijskih jedinica za slučajeve povezane sa kulturnim nasljeđem prema konvenciji UNESCO iz 1970 godine čiji je i Bosna i Hercegovina potpisnik.

- Sve su ovo obaveze koje našu zemlju očekuju u narednom periodu za što je potrebno iskazati i političku volju, a što sam siguran da će na kraju ipak biti uspješno ralizovano. Centar protiv krijumčarenja umjetninama će kao i svih prethodnih pet godina zajedno sa domaćim i međunarodnim partnerima nastaviti raditi na jačanju kapaciteta Bosne i Hercegovine po pitanju zaštite kulturnih dobara i sprečavanju ilegalne trgovine umjetninama - izjavio je Jusufović za Fenu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana