Bosna i Hercegovina     | 18.10.2020. 10:37 |

Polovina evidentiranih žrtava trgovine ljudima u BiH su djeca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - World Vision BiH, povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se danas obilježava, poručuje kako radi na jačanju identifikacije žrtava trgovine ljudima i osnaživanju predstavnika romskog nevladinog sektora jer je Bosna i Hercegovina zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima u svrhu prisilnog prosjačenja, činjenja krivičnih djela i seksualne eksploatacije. 

U 2019. godini je evidentirana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima, od kojih je 36 djece.

- Duboko smo zabrinuti za ovu djecu, posebno jer ove brojke možda ne odražavaju stvarni opseg problema zbog nedovoljnog prijavljivanja i relativne nevidljivosti slučajeva poput prisilnog dječijeg rada, prosjačenja i prisilnih brakova - rekla je direktorica nevladine organizacije World Vision BiH Larisa Klepac.

Iz organizacije naglašavaju da je potreban odlučan, koordinisan napor i veće ulaganje uključenih aktera, ali i pojačana educiranost i uključenost lokalne zajednice i šire javnosti da kvalitetnije, spremnije i dugoročnije adresiraju ovaj problem.

Važni koraci ka njegovom rešavanju su izrada Protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece na lokalnom i kantonalnom nivou u BiH i unapređenje pristupa mobilnim timovima za identifikaciju (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima na području zapadnog Balkana, saopćeno je iz World Vision BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo