Kultura     | 17.10.2020. 17:14 |

Izložba u čast Seadu Ekmečiću, autoru brčanske Fontane mladosti

FENA Saopćenje

BRČKO, 17. oktobra(FENA) - Povodom izmještanja Fontane mladosti na novu lokaciju na Trgu mladih u Brčkom, danas je u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH otvorena izložba u čast autoru Fontane akademskom kiparu Seadu Ekmečiću.

Izložba je nastala u organizaciji Fondacije/Legata Ekmečić i Službe za Arhiv Brčko distrikta BiH u saradnji sa Umjetničkom galerijom Brčko distrikta BiH,  a autori izložbe su Tamara Vijoglavin Mančić i Ćazim Suljević.

- Izložbu čini 11 panoa na kojima je predstavljena dokumentarna građa vezana za život i rad Seada Ekmečića, njegov put od brčanskog osnovca, sarajevskog srednjoškolca, beogradskog studenta do profesora u brčanskim školama,  te autorovi crteži, slike i skulpture iz fundusa Legata Ekmečić, Umjetničke galerije Brčko distrikta, Srednje škole primijenjenih umjetnosti iz Sarajeva te Bošnjačkog instituta- Fondacije Adila Zulfikarpašić a- izjavila je za Fenu saradnica Službe za Arhiv Brčko distrikta BiH Tamara Vijoglavin Mančić.

Fontana mladosti, djelo akademskog kipara Seada Ekmečića, jedan je od simbola Brčkog. Kada je nakon rata obnovljena, postavljena je na neadekvatno mjesto u uglu gradskog trga te je tek nakon višegodišnjih insistiranja i građanskih inicijativa izmještena na lokaciju na centru Trga mladih.

O projektu izmještanja fontane i izložbi koja je organizirana u okviru tog projekta govorila je Sela Tecilazić, predsjednica Fondacije/Legata Ekmečić.

- Jako smo sretni što možemo otvoriti prvu samostalnu izložbu Seada Ekmečića i to baš povodom izmještanja Fontane mladosti na novo mjesto, mjesto koje je on želio i svima nama je ostavio u amanet tu svoju želju. Tužno je što se prva Seadova izložba organizira posthumno jer se Sead  nije umio eksponirati  i nikada nije imao samostalnu izložbu. Ovom prilikom ćemo predstaviti i suvenir-repliku Fontane mladosti koji je izradio splitski akademski vajar Frane Šitum. Također, predstavit ćemo i katalog u kojem se jasno pokazuje umjetnički opus Seada Ekmečića koji je do sada bio nepravedno zaboravljen - kazala je Sela Tecilazić.

Ona je izjavila da je cio projekat izmještanja Fontane mladosti započeo građanskom inicijativom, a potom je podržan i odlukom Skupštine  i Vlade Brčko distrikta BiH te je na taj način ostvaren značajan projekat kojim je ispravno valorizirano jedno vrijedno umjetničko djelo.

 Građanska inicijativa za izmještanje Fontane mladosti na ljepšu lokaciju počela je još 2009.godine godine  a pokrenuli su je Alosman Ahmetović, diplomirani ekonomista iz Brčkog, danas već u penziji, i autor fontane Sead Ekmečić.

 - Sretan sam što se ostvarila ideja za koju smo se borili sve ove godine, istovremeno sam tužan što profesor Ekmečić  nije dočekao ovaj dan kada je njegova fontana konačno dobila mjesto u gradu kakvo zaslužuje - kazao je Alosman Ahmetović.

Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH, bila je u ulozi domaćina, a izložbu je u ime porodice Ekmečić otvorila Zehra Ekmečić, supruga Seadovog brata Mevludina Ekmečića, akademskog slikara.

Sead Ekmečić je prvi akademski kipar iz Brčkog. Rođen 1933.godine u selu Batovo u blizini Čajniča. Od 1938. njegova porodica živi u Brčkom gdje je Sead završio Nižu realnu gimnaziju, a od 1951.je učenik sarajevske Srednje škole za primijenjene umjetnosti. Godine 1956. je polagao prijemni ispit za studij na beogradskoj Akademiji primijenjenih umjetnosti na odsjeku kiparstvo gdje je odmah primljen na treću godinu studija, odnosno u peti semestar. Diplomirao je 1958.godine kada se vratio u Brčko i do penzionisanja radio kao nastavnik likovnog vaspitanja u brčanskim osnovnim i srednjim školama.

Ekmečićeva Fontana mladosti  je nastala je 1963.godine, a skulptura dječaka i djevojčice koji u rukama drže ribu simbolično prikazuje povezanost Brčkog i Brčaka sa Savom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta