Svijet     | 16.10.2020. 15:58 |

Evropske države pozvale Izrael da obustavi gradnju novih ilegalnih naselja

FENA Internet

BERLIN, 16. oktobra (FENA) - Pet vodećih evropskih zemalja pozvale su danas vlasti Izraela da obustave plan gradnje novih ilegalnih naselja na teritoriji okupirane palestinske Zapadne obale.

“Duboko smo zabrinuti odlukom izraelskih vlasti o gradnji dodatnih 4.900 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali“, navodi se u zajedničkom saopćenju ministara vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Španije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se kaže kako nastavak gradnje jevrejskih naselja predstavlja kršenja međunarodnog prava, dodatno otežava put ka uspostavi dvije nezavisne države kao trajno i pravedno rješenju izraelsko-palestinskog konflikta.

Zvanični London, Pariz, Berlin, Rim i Madrid su također upozorili Izrael da je nastavak ilegalne gradnje na okupiranoj teritoriji kontraproduktivan, a posebno zato što je pokrenut nakon izraelske normalizacije odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

“Taj korak podriva dodatno i izgradnju povjerenja među sukobljenim stranama. Zato pozivamo na hitnu obustavu gradnje, kao i obustavu rušenja palestinskih objekata u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali“, navodi se u saopćenju.

Šefovi diplomatija pet vodećih evropskih zemalja su također u saopćenju naveli da granice Izraela i Palestine trebaju biti onakve kakve su bile 1967. godine. Poručili su da neće priznati bilo kakve promjene tih granica, uključujući i status Jerusalema, sve dok to ne bude dio sporazuma postignutog između Izraela i Palestine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!