Bosna i Hercegovina     | 16.10.2020. 15:15 |

Intenzivirane kontrole provođenja mjera za poboljšanje kvaliteta zraka u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIPKS) u ovom periodu, kao i prethodnih godina, u okviru planiranih aktivnosti provodi intenzivirane kontrole provođenja mjera predviđenih Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

Kontrole se vrše iz nadležnosti pet kantonalnih inspekcija, odnosno inspekcije zaštite okoliša, komunalne, urbanističko-građevinske, te tržno-turističke i saobraćajne inspekcije. Iako pojačani nadzori imaju za cilj preventivno djelovanje, u zavisnosti od okolnosti isti mogu biti i represivni. Prioritetne kontrole vrše se na mjestima i kod subjekta koji bitno utiču ili mogu uticati na povećanje zagađenja, a prije svega kod onih koji su prethodnih godina evidentirani kao prekršioci navedene odluke, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Pojačani inspekcijski nadzori podrazumijevaju kontrolu nad postupanjem 315 operatera koji se nalaze u Registru emisija iz pogona za sagorjevanje, koji vodi Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a koji u skladu s Odlukom imaju obavezu da jednom godišnje vrše mjerenja emisije iz postrojenja za sagorijevanje.

Pojačani inspekcijski nadzori podrazumijevaju i kontrolu prodaje i upotrebe uglja u skladu s Odlukom kojom je propisano da u KS nije dozvoljena prodaja i upotreba uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad 1posto i toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg, a o čemu dokaz izdaje akreditovana laboratorija za analizu uglja, prema BAS EN ISO 17025, kao i kontrolu prevoza uglja u skladu sa Odlukom da samo ovlašteni prevoznici koji posjeduju propisani dokaz o kvaliteti uglja mogu vršiti prevoz uglja u KS-u, navodi se u saopćenju.

Iz KUIP-a KS napominju da inspekcijske kontrole obuhvataju i kontrolu spaljivanja otpada na otvorenom i u postrojenjima za sagorijevanje, kontrole gradilišta vezano za emisiju prašine, kontrole vozila za javni prijevoz koja na krajnjim stanicama za vrijeme stajanja moraju imati isključen motor.

KUIP KS napominje da Uprava u vršenju nazora sarađuje i sa Službom komunalnih redara KJKP "Rad" i KJKP "Park", koji pružaju pomoć u radu kantonalnoj komunalnoj inspekciji, te će u narednom periodu i komunalni redari intenzivirati nadzore u vezi sa održavanjem čistoće javnih površina.

Upozoravaju da novčane kazne za prekršitelje Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS-u za pravne subjekte iznose do 5.000KM, a za odgovornu osobu u pravnom subjektu i fizičke osobe do 1.000 KM.

Iz KUIP-a apeliraju na sve privredne subjekte i građane KS da se u predstojećem periodu, kada se pored pandemije izazvane koronavirisom očekuje i pojačana koncentracija zagađujućih materija u zraku, ponašaju odgovorno, te da se pridržavaju svih zakonskih propisa vezanih za oblast zaštite zraka i okoliša. S tim u vezi potrebno je da poduzimaju i neophodne mjere lične zaštite kako bi se umanjili negativni učinci onečišćenja zraka, poručili su iz KUIP-a KS.

I pored nedovoljene kapacitiranosti inspekcija koje su zadužene za nadzor u ovoj oblasti opredjeljenje KUIP-a je i dalje prioritetno poduzimanje svih mjera kojima se štiti zdravlje i okoliš, radi čega će se saradnja ostvarivati i sa ostalim nadležnim organima, odnosno inspekcijom za zaštitu od požara MUP-a KS, kao i općinskim službama. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo