Regija     | 16.10.2020. 08:18 |

Lajčak i Vučić o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

FENA Agencije

BEOGRAD, 16. listopada (FENA) - Specijalni izaslanik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je u četvrtak u Beogradu da se dogovor o Zajednici srpskih općina (ZSO) na Kosovu, kao dio sporazuma u Bruxellesu iz 2013. godine, treba ostvariti, a Srbija je istaknula spremnost za nastavak dijaloga.

"Sljedeći korak je da se pregovara o statusu te zajednice, a mjesto gde ćemo voditi te pregovore bit će Bruxelles", rekao je Lajčak poslije sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku s Lajčakom dogovorena je puna posvećenost Srbije nastavku dijaloga i traženju kompromisnog rešenja, poručio je srbijanski predsjednik.

"Mi smo spremni za nastavak dijaloga, kad god ga Lajčak zakaže", naglasio je Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

On je ponovio da Srbija teži punopravnom članstvu u EU i da je to važno zbog investicija, ali da je put ka EU definiran time kakav će biti napredak dijaloga s Prištinom.

Vučić je naglasio da je u razgovoru s Lajčakom inzistirao na punoj primjeni briselskog sporazuma (iz travnja 2013. gosine) jer vjeruje da je to uvjet za uspješan nastavak dijaloga.

Predsjednik Srbije istaknuo je i da "sedam i pol godina Priština nije mrdnula prstom" u pogledu formiranja Zajednice srpskih općina, što je prihvatila kao obvezu.

Dijalog Beograda i Prištine bio je u zastoju dulje od godinu dana nakon što je kosovska vlada jednostrano uvela stopostotne pristojbe, čijim ukidanjem je Beograd uvjetovao povratak za pregovarački stol.

U međuvremenu je pod okriljem američke administracije u Bijeloj kući potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji, a dogovori o nastavku dijaloga vraćeni su pod pokoviteljstvo EU.

Kosovo inzistira na uzajamnom prizanju, dok Srbija odbija prihvatiti neovisnost i samostalnost Republike Kosovo, prenosi Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo