Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 17:20 |

Dodik: BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova

FENA Alma Zukanović

ISTOČNO SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, gdje je održao pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, da BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosovo.

Dodik je novinarima kazao da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je ona formalno-pravna činjenica te odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

- Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno - kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić odbili su da se izjasne o tom pitanju na sjednici, ali Dodik tvrdi da to nije moguće jer su članovi Predsjedništva o toj tački sredinom prošlog mjeseca već glasali i odlučeno je da se ide u drugi krug glasanja.

Govoreći o ostalim temama koje su se našle na sjednici Predsjedništva BiH, pohvalio je usvajanje Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma.

- Džaferović uskoro ide u Pakistan i to je dobra stvar i dobar način rješavanja problema - poručio je Dodik.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Na pitanje da prokomentira navode o neregularnostima u izborom procesu, Dodik je kazao da je on za ukidanje glasanje poštom.

- Taj način glasanja je štetan za interes BiH i treba se uvesti da građani glasaju u ambasadama ili da dođu u BiH -  zaključio je Dodik.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo