Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 15:15 |

MCPBiH - Voditi računa o tome da svi imaju dovoljno kvalitetne hrane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Bosna i Hercegovina je uključena u ispunjavanje UN ciljeva, gdje se jedan odnosi na iskorjenjivanje svih oblika gladi i pothranjenosti do 2030. godine, pri čemu će se voditi računa o tome da svi, naročito djeca i najugroženiji, imaju dovoljno kvalitetne hrane tokom cijele godine, saopćeno je danas iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine (MCPBiH) povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, 16. oktobra.

- Posljednjih decenija svijet je postigao značajan napredak u poboljšanju poljoprivredne produktivnosti. Iako sada proizvodimo više nego dovoljno hrane za prehranu svih, naši prehrambeni sistemi su van ravnoteže. Glad,gojaznost, degradacija životne sredine, gubitak agrobiološke raznolikosti, gubitak hrane i otpada i nedostatak sigurnosti za djelatnike u prehranbenom lancu samo su neka od pitanja koja podvlače ovu neravnotežu - navode iz MCP-a BiH.

Istovremeno, ističu da provođenje planova oporavka od Covid-19, predstavlja priliku za usvajanje inovativnih rješenja zasnovanih na naučnim dokazima kako bi zemlje mogle bolje graditi i poboljšati prehrambene sisteme, čineći ih otpornijima na promjene.

- U trenutku poput ovog važnije je nego ikad prepoznati potrebu za potporom našim 'prehrambenim junacima' - poljoprivrednicima i djetnicima u cijelom prehrambenom sistemu, koji se brinu da se hrana kreće od farme do naših stolova, čak i usred neviđenih poremećaja poput trenutne krize vezane za pandemiju Covid-19 - ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Svjetski dan hrane 'poziva' na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambeni sistemi  postanu otporniji i robusniji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačne i održive zdrave prehrane za sve i dostojan život za radnike u prehrambenom sistemu.

To će, smatraju u MCP-u BiH, zahtijevati poboljšane šeme socijalne zaštite i nove mogućnosti koje se nude digitalizacijom i e-trgovinom, ali i održivije poljoprivredne prakse koje čuvaju prirodne resurse Zemlje, naše zdravlje i klimu.

Iz Ministarstva podsjećaju kako se u znak sjećanja  na dan osnivanja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization of the United Nations - FAO), 16. oktobar obilježava kao Svjetski dan hrane, te kako se na taj način promovira globalni značaj hrane kao i potreba za osiguranjem dovoljne količine nutritivne hrane za sve.  

- Ovim putem svim potrošačima u Bosni i Hercegovini čestitamo Svjetski dan hrane koji se obilježava u spomen na dan utemeljenja Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - navode iz MCP-a BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'