Ekonomija     | 15.10.2020. 14:30 |

Buljan: Izmjenama Zakona produžavamo finansijsku konsolidaciju društava

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) – Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je predložene izmjene i dopune Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, kojima se, između ostalog, ažurira vremenski period koji može obuhvatiti dugovanja društva, a koja su osnova za finansijsku konsolidaciju društva sa većinskim učešćem državnog kapitala.

- Definisano je da vremenski period koji može obuhvatiti dugovanja društva, umjesto 30. septembar 2013. godine, budu dugovanja društva zaključno sa 31. decembrom 2019. godine – rekao je za Fenu sekretar Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva Stipe Buljan.

Drugom izmjenom omogućava se da Zahtjev za finansijsku konsolidaciju odgovorna osoba u privrednom društvu sa većinskim učešćem državnog kapitala, može podnijeti do 31. decembra 2022. godine.

- Također, definisano je da postupak finansijske konsolidacije ne može trajati duže od 31. decembra 2023. godine. Ova izmjena omogućila je da privredna društva kojima je odobren postupak finansijske konsolidacije, u roku od dodatne dvije godine, odnosno do 31. decembra 2023. godine, mogu izvršiti sve aktivnosti u vezi za primjenu Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH – rekao je Buljan.

Propisano je i to da nadležni organ vlasti donosi odluku o otvaranju novog računa kod poslovne banke za obavljanje platnih transakcija nad kojim se ne može provesti prinudno izvršenje dok traje postupak finansijske konsolidacije

Ovaj postupak društva sa većinskim učešćem državnog kapitala i društva sa 100 posto privatnog kapitala može obuhvatiti dugovanja nastala zaključno do 31.decembra 2019. godine.

Podsjećamo da po sadašnjim zakonskim aktima privredna društva ne mogu ići u postupak finansijske konsolidacije.

U primjeni Zakona postoje prepreke da se započeti postupci finansijske konsolidacije okončaju do 31. decembra 2020. godine i privredna društva zahtjeve za odobravanjem ovih postupaka mogla su podnositi do 8. februara 2020. godine.

- Također, uvažavajući stanje ukupne privrede, za vrijeme i poslije proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, smatramo da bi donošenje Zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH, omogućilo privrednim društvima da lakše prevaziđu nastale probleme u poslovanju – rekao je sekretar Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva Stipe Buljan.

Da bi ovo zakonsko rješenje stupilo na snagu mora ga usvojiti i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'