Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 14:11 |

Češki aparati za dezinfekciju 10 domova zdravlja u BiH

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - U okviru projekta "Inovativni pristup odgovoru na Covid 19 u ranjivim zajednicama u Bosni i Hercegovini", koji provodi organizacija CARE Balkans u suradnji s organizacijama civilnog društva, osigurana je medicinska i zaštitna oprema u vrijednosti od skoro 130.000 KM za 10 domova domova zdravlja u BiH.

Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke.

Direktorica CARE Balkans Sumka Bučan prilikom isporuke opreme izjavila je da ovim projektom  pomaže i  lokalnim zajednicama donacijom 100 higijenskih paketa ranjivim skupinama stanovništva, kao i da je osigurano i 100 paketa ekonomske pomoći onima koji su u ovoj teškoj situaciju ostali bez izvora prihoda. Vrijednost ove donacije iznosi 12.700 KM.  

- Radimo u 10 općina. Praktički  ciljamo na marginalizirane grupe stanovništva, ali jedna od mjera jeste i donacija opreme domovima zdravlja. Neka logika koja nas je vodila jeste da su domovi zdravlja na prvoj liniji odbrane od covida. Kao što vidimo domovi zdravlja možda i najmanje  primaju  donacije u zaštitnoj opremi i dezinfekcionim sredstvima, tako da smo se odlučili da jedna komponenta bude pomoć domovima zdravlja. Imamo češke partnere u projektu i uređaji za dezinfekciju koji doniramo prepoznati su na češkom tržištu, tako da smo ih uvezli za porebe naših domova zdravlja - kazala je Bučan. 

Šefica Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Češke Republike u Bosni Hercegovini Jana Zelingerova kazala je da je Češka Republika odlučila da pruži humanitarnu pomoć najranjivijim zajednicama u BiH. 

-  Jako sam sretna što je Češka Republika u prilici da pomogne BiH u zaustavljanju širenja pandemije.  Projekat, u ukupnoj vrijednoti od 200.000 eura,  implemntira se od CARE Češke Republike i CARE Balkans. Nadamo se da će  uz pomoć ove zaštitne opreme domovi zdrvalja biti u mogućnosti da dezinfaciraju prostor u kome s nalaze i na taj način spriječe širenje pandemije.  Jadna od komponentata prokekta je da se osiguraju i higijenski paketi za porodice od kojih su neke iz romske populacije. Druga pomoć je u obliku pružanja ekonomskih paketa pomoći onima na koje je utjecala pandemija - kazala je Zelingerova. 

Češke aparate za dezinfekcju će dobiti 10 domova zdravlja iz Bijeljine, Vukosavlja, Prnjavora, Modriče, Visokog, Viteza, Travnika, Bratunca, Rudog i Goražda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo