Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 13:19 |

Predsjedništvo BiH o sporazumu i protokolu o readmisiji između BiH i Pakistana

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio Prijedlog sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji ovog sporazuma, o tim dokumentima sada bi se trebalo izjasniti i Predsjedništvo BiH na sjednici koja je počela u Sarajevu.

Prijedlozi sporazuma i protokola dostavljeni su Predsjedništvu BiH u daljnu zakonom predviđenu proceduru, uz prijedlog da se za njihovog potpisnika odredi ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije, jer se Sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o važnom sporazumu za BiH koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu "balkanske rute" u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugih vidovi organizovanog kriminala.

Prema utvrđenom prijedlogu protokola, nadležni organi za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutrašnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan.

Readmisija i prihvat državljana dviju država  te tranzit stranaca odvijat će se preko međunarodnih aerodroma u Sarajevu i Islamabadu.

Sporazum stupa na snagu 30 dana od datuma prijema posljednje obavijesti koju razmijene dvije države i okončanja interne zakonske procedure potrebne za njegovo stupanje na snagu.

Protokol stupa na snagu istog dana kad i Sporazum.

Osim toga na sjednici Predsjedništva BiH trebala bi biti usvojena izjava - proglas, u kojem se pozivaju sve institucije u BiH da se posvete istinskom ispunjavanju svih 14 prioriteta ka članstvu u Evropsku uniju.

Inicijativa za usvajanje tog proglasa pokrenuta je nakon boravka članova Predsjedništva BiH u Briselu, a sve s ciljem da BiH ubrza rad na reformama kako bi do ljeta 2021. godine dobila kandidatski status za članstvo u EU.

Evropska unija u maju prošle godine navela je 14 prioriteta kao uvjet da zemlja otpočne pregovore o pristupanju.

Neki od uvjeta su efikasnija borba protiv korupcije i organiziranig kriminala, usvajanje zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) i o sudovima, te zakona koji se tiču sukoba interesa i javnih nabavki.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'