Svijet     | 15.10.2020. 12:38 |

Predsjednik Kirgistana Sooronbai Jeenbekov podnio ostavku

FENA Internet

BIŠKEK, 15. oktobra (FENA) - Predsjednik Kirgistana Sooronbai Jeenbekov podnio je u četvrtak ostavku nakon višemjesečnih nemira poslije spornih izbora, rekavši da želi spriječiti sukobe između snaga sigurnosti i demonstranata koji su tražili njegovu smjenu.

Jeenbekov je treći predsjednik ove male srednjoazijske države od 2005. godine koji je svrgnut u narodnom ustanku.

Kirgistan, ruski saveznik koji se graniči s Kinom, suočen je s političkom krizom od parlamentarnih izbora 4. oktobra, kada se opozicija usprotivila rezultatima izbora nakon što su Jeenbekovi saveznici proglašeni pobjednicima.

U izjavi, Jeenbekov je rekao da strahuje da bi moglo izbiti nasilje ako demonstranti odluče upasti na njegovo imanje, kao što su ranije prijetili, prenosi ABC News.

Nakon izbora, pristalice opozicije izašle su na ulice i upale u vladine zgrade, što je navelo vlasti da ponište glasanje. Jeenbekov je prošle sedmice najavio da će podnijeti ostavku, ali je ove sedmice odgodio svoj odlazak, rekavši da će ostati na funkciji do održavanja novih izbora.

U srijedu je Jeenbekov prihvatio izbor Sadira Japarova za premijera.

Japarov, nacionalista kojeg su njegove pristalice prošle sedmice oslobodili iz zatvora, ja sa svojim sljedbenici zatražio od Jeenbekova da napusti funkciju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana