Bosna i Hercegovina     | 15.10.2020. 12:40 |

VSTV - Značajan progres u procesuiranju predmeta privrednog kriminala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine je, imajući u vidu značaj proaktivnih finansijskih istraga u predmetima privrednog kriminala i srodnim krivičnim djelima, angažovalo jedanaest ekonomskih stručnjaka u deset bh. tužilaštava da pruže podršku tužiocima u sprovođenju istraga u predmetima privrednog kriminala, organiziranog kriminala i korupcije, s posebnim naglaskom na finansijske istrage.

Finansijska istraga je analiza porijekla novca, njegovog kretanja i upotrebe.

U saopćenju za javnost VSTV-a se navodi da je ova aktivnost u potpunosti finansirana iz projekata „Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana“, kojeg finansira Evropska unija, kao dio dugogodišnje kontinuirane podrške Evropske unije vladavini prava u BiH, koja je srž procesa pristupanja EU i reforme pravosuđa u BiH.

Dodaje se da angažman ekonomskih stručnjaka ima za cilj da olakša proaktivni pristup istragama i prikupljanju dokaza, uključujući predlaganje oduzimanja imovine u ranoj fazi istrage.

Napominje sa da su ekonomski stručnjaci primarno angažovani da rade na najtežim predmetima privrednog kriminala i srodnim krivičnim dijelima kao što su prevare u javnim nabavkama, zloupotreba ovlasti, poreske utaje, manipulacije tržištem kapitala i berzama i sl.

U saopćenju se navodi da su ciljana tužilaštva istakla izuzetnu važnost finansijske podrške Evropske unije kroz angažman ekonomskih stručnjaka, čiji je rad doprinio ubrzanom prikupljanju dokaza, poboljšanju kvalitete optužnica, rješavanju starih predmeta, boljoj komunikaciji sa sudskim vještacima i agencijama za sprovođenje zakona te boljoj efikasnosti u unakrsnom ispitivanju i provođenju finansijskih istraga.

Od januara 2019. do augusta 2020. godine ekonomski stručnjaci su radili na analizi ukupno 436 predmeta od kojih je 29 zahtijevalo finansijsku istragu.

- Analiza statističkih podataka za period od januara do septembra 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine je pokazala da je u predmetima privrednog kriminala, organiziranog kriminala i korupcije došlo do povećanja broja podignutih optužnica za sedam posto (ili 26 predmeta), broja potvrđenih optužnica za četiri posto (ili za 16 predmeta ) kao i broja finansijskih istraga u radu sa 54 na 100 predmeta - navodi se u saopćenju.

Ekonomski stručnjaci trenutno rade na pripremi „Priručnika za efikasnije procesuiranje predmeta privrednog kriminala, organiziranog kriminala i korupcije“, koji će se fokusirati na tok finansijskih istraga iz perspektive tužioca.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo