Kultura     | 15.10.2020. 11:42 |

Predstavljena knjiga 'Hercegovački vijenac' Gedeona Stajića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 15. listopada (FENA) - Na 101. Šantićevim večerima poezije u srijedu navečer u Vladičanskom dvoru u Mostaru održana je promocija knjige "Hercegovački vijenac", Gedeona Stajića i pjesnička večer na kojoj su nastupili pjesnici Đorđe Dabaračić, Dobroslav Ćuk, Novica Telebak-Teni i Zdravka Babić.

Radi se o posthumnom dopunjenom izdanju antologije suvremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini za koju je autor kazao da predstavlja istiniti prikaz događaja u istočnoj Hercegovini u drugoj polovini 20. i početkom 21. stoljeća dat na jedan poseban način kao povijest ljudskih osjećanja. Gedeon Stajić radio je kao profesor srpskog jezika i književnosti i filozofske grupe predmeta u Srednjoškolskom centru u Nevesinju, a preminuo je 2017.

Moderator večeri Radoslav Vučković, koji je i predsjednik SPKD "Prosvjeta" Gacko kazao je da autor knjige Gedeon Stajić nije za života dočekao da ova verzija knjige, uređeno i dopunjeno izdanje, ugleda svjetlo dana, ali da bi sigurno bio ponosan na nju.

"Pokojni profesor se konsultirao s pjesnicima i na taj način vršio odabir. Ovo je drugo dopunjeno izdanje koje je izdala SPKD 'Prosvjeta' Gacko. U knjizi je zastupljeno 17 pjesnika s prostora Hercegovine i 375 pjesama", kazao je Vučković.

Profesor Đorđe Dabarčić, koji je dao najveći doprinos na uređivanju knjige, kazao je da mu je pokojni profesor Stajić 2012. godine donio rukopis "Hercegovačkog vijenca" na lekturu i prijelom, ali da je u tisak poslana nesređena verzija knjige.

"Kada je knjiga izašla profesor je bio razočaran i htio je da sve povuče. Nažalost nije dočekao da se uradi dopunjeno izdanje u kojem su još 83 pjesme. Nekolicina nas iz Hercegovine dogovorilo se da trebamo uraditi drugo dopunjeno izdanje", kazao je Dabarčić.

Mostarac s trebinjskom adresom Novica Telebak-Teni na Šantićevim večerima poezije nastupio je nakon 30 godina.

"Prvi put sam na Šantićevim večerima poezije sudjelovao 1978. i nakon toga gotovo svih godina do 1990. Nakon toga nastupao sam na Šantićevim večerima u Nevesinju. Uvijek sam bio pozivan iz Mostara, ali sam kazao da ću doći kada budem spreman, jer Šantić me uvijek privlačio. Sretan sam zbog ponovnog susreta s mostarskom publikom i Mostarom", kazao je Telebak.

Telebak u Trebinju vodi književnu zajednicu "Jovan Dučić" i kaže da Dučića cijeni, a Šantića i voli i cijeni. Stoga je i priredio knjigu o Aleski Šantiću  "O bore stari", a na pitanje zašto je priredio odgovarao je - morao sam.

''Poezija ne može promijeniti svijet, zaustaviti rat, ali neka bar bude svijeća da ne plačemo i ne umiremo u mraku", poručio je Telebak na kraju večeri.

Šantićeve večeri poezije nastavljaju se u petak. 16. listopada, u 19 sati u Vladičanskom dvoru kada će se održati  izložba "Stripovijetke - pripovijetka Petra Kočića Jablan u stripu", predstavljanje monografije "Stripovijetke" te knjige "Petar Kočić - život i rad", u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Zadnja večer je u nedelju 18. listopada u 19 sati u Vladičanskom dvoru kada će biti održana  izložba dokumentarne građe "Mostarski književni krug", autora Zlatka Serdarevića, priopćeno je iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Mostar.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo