Ekonomija     | 15.10.2020. 11:17 |

Konferencija - Urbano planiranje s ciljem stvaranja gradova po mjeri čovjeka

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Druga konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju održava se danas i sutra u online formatu, u organizaciji Udruženja konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH/ACE BH).

Predsjednik Udruženja Ešref Gačanin izjavio je na otvaranju konferencije da trenutno na planeti Zemlji živi 7,7 milijardi ljudi, a 2023. bit će osam milijardi - što donosi mnoge probleme za urbano planiranje i regionalni razvoj.

- Nastojali smo da ova konferencija sadrži sve tematske cjeline koje tretiraju jedan grad po mjeri čovjeka, što podrazumijeva dobru putnu infrastrukturu, dobre transportne centre, dobro organizirane prostore za zdravstvo i obrazovanje - dodao je Gačanin.

Dodao je da posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti okoliša u smislu čistoće zraka u gradovima, snabdijevanau vodom i slično.

Gačanin je precizirao da je konferencija okupila 55 referenata iz Bosne i Hercegovine, regije i ostatka Evrope, jer im je cilj da prošire znanje i pomognu društvu u cjelini da napreduje.

- Očekujemo da konferencija rezultira stvaranjem platforme za zajednički lokalni i regionalni pristup rješavanju gorućih problema u urbanom planiranju i regionalnom razvoju - istakao je Gačanin.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirza Hujić rekao je da postoje institucije na državnom nivou koje bi se trebale aktivnije baviti pitanjima urbanog planiranja i regionalnog razvoja, jer ćemo s aspekta približavanja EU morati razvijati institucionalne kapacitete kako bi odgovorili izazovima integracija.

Naveo je da su bolja povezanost, bolja infrastruktura i manji jaz između urbanih i ruralnih sredina  ciljevi koje treba adekvatno planirati, a ne dolaziti do ad-hoc rješenja.

Viši stručnjak za zaštitu okoliša Svjetske banke Esma Kreso pojasnila je da ako pod terminom okoliša podrazumijevamo i urbani prostor onda je evidentna korelacija adekvatnog prostornog uređenja, poboljšanja uslova života i smanjenja pritisaka na okoliš.

Naglasila je da adekvatno i pametno prostorno planiranje gradova poboljšava prirodnu ventilaciju i smanjuje zagađenje zraka u urbanim sredinama.

Cilj konferencije je uspostavljanje snažnog foruma za svestrani, interaktivni, razvojni ciklus, koji će omogućiti bržu implementaciju strateških, razvojnih, lokalnih, regionalnih i evropskih projekata vezanih za urbano planiranje i regionalni razvoj.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'