Ekonomija     | 15.10.2020. 13:18 |

Razvojna banka FBiH planira otvoriti poslovnicu u Travniku (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

TRAVNIK, 15. oktobra (FENA) - Predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona (SBK) i Razvojne banke Federacije BiH na sastanku u Travniku razgovarali su o finansijskom i privrednom interesu ovog kantona i banke, te zaključili da Razvojna banka treba da proširi kapacitete i na područje SBK uz otvaranje organizacijske jedinice.  

Sastanak je održan u sjedištu Vlade, a učestvovali su premijer SBK Tahir Lendo, ministrica finansija Mirjana Plavčić, ministar privrede Nisvet Hrnjić, te vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić i v.d. izvršnog direktora Dalibor Milinković.

Fejzić je kazao da je sastanak bio prilika da se razmijene informacije, planovi i aktivnosti koje će biti realizirani u saradnji s Vladom SBK-a.

- Dosad smo imali solidnu saradnju koju sada želimo da unaprijedimo na način da kao banka budemo dostupniji SBK-u kroz otvaranje jedne organizacione jedinice u vidu poslovnice, ali i da s Vladom SBK kreiramo druge pozitivne ekonomske politike koje će unaprijediti poslovni ambijent, infrastrukturu, te omogućiti otvaranje novih proizvodnih pogona i radnih mjesta - kazao je Fejzić.

Naglasio je da su dobili veliku podršku kantonalnog premijera i njegovih saradnika i da će ono što su dogovorili operacionalizirati i vjerovatno u prvom kvartalu naredne godine imati poslovnicu u Travniku.

Fejzić je također iskazao namjeru i za otvaranje poslovnica u Zapadno-hercegovačkom i Bosanskopodrinjskom kantonu.

Premijer SBK-a Tahir Lendo naglasio je značaj razvoja saradnje Razvojne banke FBiH, javnog i realnog sektora.   

- Dobili smo jednu inicijativu i mi svojim zahtjevom, koji smo uputili prema ovoj našoj važnoj finansijskoj instituciji, stvaramo novi ambijent u SBK-u u interesu dalje poslovne saradnje. Obećano nam je da će se inicijativa konkretizovati u formi otvaranja jedne poslovnice koja će doprinijeti unapređenju poslovne saradnje između Razvojne banke, našeg realnog sektora i javnog sektora u smislu skrećenja procedura, brže obrade informacija i svega onoga što se tiče poslovnog svijeta - izjavio je Lendo.

Izrazio je pohvale na račun operativnije uprave Razvojne banke koja je dala šansu tom kantonu da koristi sve ono što je ponuda ove banke. 

Razvojna banke Federacije BiH je finansijska institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike Vlade Federacije BiH radi privrednog razvoja i zapošljavanja kroz stimulativno kreditiranje koje podrazumjeva razvojne, stimulativne i diferencirane kamatne stope koje su niže od tržišnih kamatnih stopa.

Osnivanje Razvojne banke FBiH pored već postojećeg komercijalnog bankarstva, postalo je imperativ na putu ka bržem i racionalnijem ekonomskom opravku i razvoju Federacije BiH.

Pogledajte https://fena.ba/video/4986

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MAu5iv8gcvT4p9n4Cz_x3iC2evnM4yQK?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo