Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 17:55 |

Turković primila u posjetu ambasadora Slovačke Republike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković primila je danas ambasadora Slovačke Republike Martina Kaču sa kojim je razgovarala o bilateralnim odnosima između dviju zemalja, evropskom i euroatlantskom putu BiH, suradnji u regiji i iskustvima borbe protiv pandemije COVID-19.

Ministrica Turković je zahvalila na kontinuiranoj slovačkoj podršci Bosni i Hercegovini u reformskim i integracijskim procesima ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Značajnim je ocijenila i 15 godina slovačke pomoći BiH tokom kojih je uloženo oko devet miliona eura na različite projekte u oblasti zdravstva, vodovodne mreže, izgradnje škola i slično.

Ekonomsku suradnju bi trebalo ojačati organiziranjem poslovnih foruma i većim angažmanom Zajedničke komisije za ekonomsku suradnju BiH i Slovačke. Iskazala je potrebu intenziviranja kontakata na svim razinama, te u vezi s tim uputila poziv ministru vanjskih poslova Slovačke da što skorije posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ambasador Martin Kačo je istaknuo da građane Slovačke i BiH vežu tradicionalno duge i prijateljske veze, te iskazao uvjerenje u zajedničku evropsku budućnost dviju zemalja. Ponovio je podršku svoje zemlje EU i NATO integracijama Bosne i Hercegovine, dodavši da Slovačka želi nastaviti razvijati prijateljske i partnerske odnose s BiH.

Na interesiranje ambasadora ministrica je informirala o aktivnostima na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o BiH, kao i procesu formiranja komisije za NATO integracijski proces.

Istaknula je da, iako komisija još nije formirana, procesi i suradnja s NATO-om se nastavljaju iako nešto usporenijim tempom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo