FENA biznis     | 14.10.2020. 14:28 |

Hadžibajrić ispunio najviše obećanja građanima

FENA Saopćenje

 Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme
Sarajevo, 14. oktobar, 2020. godine

 -  Informacija za javnost

 Načelnik Hadžibajrić ispunio najviše obećanja građanima, Općina Stari Grad najtransparentnija u BiH

Prema rezultatima istraživanja inicijative Istinomjer, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je načelnik sa najviše ispunjenih obećanja datih građanima. Od 124 obećanja u četverogodišnjem mandatu (2016-2020.) ispunio ih je 100, ili 84%. Istovremeno, nema nijedno prekršeno ili neutemeljeno obećanje.

Istinomjer i Udruženje građana “Zašto ne” predstavili su danas i rezultate istraživanja otvorenosti svih jedinica lokalne samuprave u BiH. Općina Stari Grad je ubjedljivo na prvom mjestu sa 72% ispunjenih indikatora što je još jednom čini najotvorenijom i najtransparentnijom općinom u BiH.

Na press konferenciji održanoj danas u Hotelu “Europa” predstavljeni su finalni rezultati oba istraživanja, a općinskom načelniku Hadžibajriću uručen je certifikat kojim se potvrđuje najviši stepen transparentnosti ove lokalne zajednice. Mjereni su transparentnost, pristupačnost, integritet i učinkovitost.

“Treću godinu zaredom Općina Stari Grad je lider u BiH, ne samo u ispunjenosti mojih obećanja, već i u transparentnosti. Na tome moram zahvaliti kompletnoj administraciji Općine Stari Grad, koja je radila u interesu građana sa jasnim stavom da smo mi tu zbog njih,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Kada je riječ o ispunjenosti predizbornih obećanja, istaknuto je da je prethodne četiri godine praćen rad načelnika i gradonačelnika 12 općina i gradova u BiH: Bijeljina, Trebinje, Bihać, Prijedor, Banja Luka, Tuzla, Široki Brijeg, Općina Centar, Općina Stari Grad, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad i Općina Istočno Novo Sarajevo.

Ubjedljivo najviše ispunjenih obećanja ima načelnik Hadžibajrić.

“Sada smo na otprilike 87% ispunjenih obećanja, a do kraja mog mandatnog perioda ćemo to sigurno povećati za nekih 6-7%. To je ono što je realno. Potpuna ispunjenost od 100% nije moguća zbog zavisnosti od viših nivoa vlasti i administrativnih procedura. Što se tiče transparentnosti, u odnosu na prošlu godinu, kada smo također bili na prvom mjestu, sada smo postotak povećali na 72%. Nadam se da ćemo i u narednom vremenskom periodu, sljedeće godine povećati naše rezultate. To sad više ne zavisi od načelnika, već od građana koji će birati Općinsko vijeće i ljude koji će sjediti u tom Vijeću,” izjavio je načelnik Hadžibajrić..

Denis Čarkadžić, iz Udruženja građana „Zašto ne“ istakao je da je ukupan procenat ispunjenih obećanja načelnika i gradonačelnika otprilike isti kao prošli mandat 2012-2016. ali i da je neuporedivo veći procenat ispunjenosti obećanja načelnika/gradonačelnika nego predstavnika entitetske i državne vlasti.

Danira Karović iz ovog udruženja je podsjetila da je rađen monitoring lokalnog indeksa otvorenosti u 145 jedinica lokalnih samouprava u BiH. Rezultati su pokazali da su jedinice lokalnih samouprava još neotvorenije nego što su bile prethodne godine, kada je rezultat iznosio 34%, ove godine iznosi 33%. „Kada je riječ o najotvorenijim općinama/gradovima u BiH, na prvom mjestu je Općina Stari Grad Sarajevo, slijedi Općina Kakanj, Grad Prijedor, Grad Zenica, te peta po redu otvorenosti Općina Novo Sarajevo,“kazala je Danira.

Kontakt informacije:

Služba za odnose s javnošću i informacione sisteme

Općina Stari Grad Sarajevo

Telefon: 00 387 33 282 488

Adresa: Zelenih beretki 4, Sarajevo

e-mail: jasenko.jasarevic@starigrad.ba

web site: www.starigrad.ba 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana