Ekonomija     | 14.10.2020. 13:45 |

Online Konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju 15. i 16. oktobra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BiH/ACE BH) organizuje 2. konferenciju o urbanom planiranju i regionalnom razvoju koja će biti održana 15. i 16. oktobra  u online formatu.

Manifestacija će okupiti ugledne međunarodne i domaće stručnjake iz raznih oblasti koje definiraju razvoj urbanih i ruralnih sredina, kao i predstavnike vlasti i međunarodnih institucija.

Cilj konferencije je uspostavljanje snažnog foruma za svestrani, interaktivni, razvojni ciklus, koji će omogućiti bržu implementaciju strateških, razvojnih, lokalnih, regionalnih i evropskih projekata vezanih za urbano planiranje i regionalni razvoj.

Konferenciju će otvoriti predsjednik UKI BiH Ešref Gačanin, a planirano je da uvodna obraćanja održe pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskiho dnosa BiH Mirza Hujić i viši stručnjak za zaštitu okoliša Svjetske banke Esma Kreso, najavili su iz Udruženja.

 

Sabina Mujkić iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije govorit će o temi "Budući održivi grad: izazovi interdisciplinarnog liderstva za održivu budućnost".

Carla Jung-König govorit će o temi  "Heidelberg i njegova međunarodna građevinska izložba (IBA), Projektovanje na bazi znanja", Nigel Jollands  o temi "Transformirajući gradovi zapadnog Balkana: Zeleni gradovi EBRD-a", a Ramon Munoz-Raskin o temi "Od vizije do implementacije".

Roland Krebs govori n"Transformacija iz "prostora" u "mjesto" - Integrisani pristupi planiranju prema održivijem i pravednijem gradu.

"Konurbacija - ka novoj teoriji urbane organizacije bez granica" tema je predavanja koje će održati Vlasta Žuljić i Nihad H. Čengić. Bit će govora i o temama "Pejzažno planiranje i oblikovanje u kontekstu prostorno planske dokumentacije", "Principi TOD-a - alat za održivi turizam" te "Istraživanja uloga zelene infrastrukture u suvremenom planiranju grada".

"Planiranje kvaliteta zraka u gradovima" tema je predavanja koje će održati Aleksandar Knežević. Teme o kojima će biti govora su i "Teorija i praksa potaknutog rasta na primjeru Sarajeva", "Izazovi politike urbanog razvoja i njeno sprovođenje u Srbiji", "Kompjuterska simulacija strujanja zraka i rasprostiranja polutanata: nova paradigma urbanog planiranja i projektovanja", "Razvoj sustava Zagreb Urban Analytics system" te "Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo u funkciji povećanja broja korisnika".

"Pametni gradovi: koncept pametnih tehnologija u službi ravnomjernog razvoja i kohezionih politika EU" tema je predavanja koje će održati Aleksandar Mastilović. Bit će govora i o temama: "Pametni gradovi i upravljanje vodnim resursima u urbanim sredinama", "Urbane poplave i mjere za njihovo ublažavanje", "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" te "Inovativni energetski projekti nastali kao odgovor na klimatske promjene".

U petakm 16. oktobram Osman Lindov, Adnan Omerhodžić i Dario Bušić održat će predavanje po nazivom"Izazovi implementacije plana održive urbane mobilnosti za područje Sarajeva 2020-2025".

Teme o kojima će biti govora u petak su i "Urbano planiranje i bezbjednost saobraćaja", "Društvo pametne mobilnosti - koliko daleko smo stigli?", te "Obrazovanje kadrova u kontekstu održivosti - utjecaj Erasmus+ projekata na jačanje kapaciteta visokoškolskog obrazovanja zapadnog Balkana".

"Strategija razvoja Kantona Sarajevo" tema je predavanja koje će održati Gordana Memišević. Bit će govora i o temama "Uticaj razvoja urbane infrastrukture na ekonomski rast", "Transformacija gradskog prostora, Upravljanje i stvaranje kvalitetnih javnih prostora", saopćeno je iz UKI BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo