Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 13:23 |

Bilateralna saradnja s Republikom Austrijom u oblasti odbrane na zavidnom nivou

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima razgovarao je danas s ambasadoricom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Urlike Hartmann i vojnim atašeom ove zemlje brigadirom Erichom Simburgerom.

Ministar Podžić i ambasadorica Hartmann razmijenili su informacije vezane za stepen ostvarene bilateralne saradnje u oblasti odbrane, o aktivnostima koje se realiziraju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH vezanim za borbu protiv pandemije COVID-19, a razgovaralo se i o aktivnostima iz dokumenta „Program reformi“ i obavezama koje je ovo ministarstvo realiziralo u skladu s funkcionalnim nadležnostima, a sadržane su u ovom dokumentu.

U razgovoru je posebno istaknuta značajna pomoć i podrška koju Republika Austrija pruža Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, a odnose se na školovanje naših kadeta na prestižnoj Terezijanskoj vojnoj akademiji u Beču, te edukaciji i osposobljavanju pripadnika OS BiH u obučnim kapacitetima Oružanih snaga Republike Austrije.

Tokom razgovora istaknuta je vrlo zapažena uloga Republike Austrije u okviru EUFOR-ove misije „Althea“ u Bosni i Hercegovini u kojoj ova zemlja daje vrlo značajan doprinos, te o međusobnoj saradnji našeg Centra za obuku za mirovne misije (PSOTC) i austrijskog Međunarodnog centra za mirovne misije.

Na sastanku je konstatirano i da su MO i OS BiH pravovremeno djelovali od samih početaka pandemije COVID-19, te su kroz niz mjera i aktivnosti radili na zaštiti pripadnika OS BiH i zaposlenika MO BiH, ali je i angažman OS BiH u pomoći civilnim strukturama BiH u doba pandemije bio zapažen i krajnje odgovoran i profesionalan.

Kada je u pitanju implementacija dokumenta „Program reformi“, istaknuta je činjenica da je MO BiH u potpunosti ili djelimično realiziralo veliki dio aktivnosti koje su se odnosile na ovo ministarstvo, te da su izvršili svoje obaveze i u onim aktivnostima za koje su bili zaduženi i sa ostalim ministarstvima.

Ministar Podžić prenio je amabasadorici Hartmann pozitivne impresije vezane za nedavno provedenu aktivnost ocjenjivanja Bataljonske borbene grupe lake pješadije - NEL-1, koja je realizirana u periodu od 21. do 25. septembra 2020. godine na poligonu za borbenu obuku Oružanih snaga BiH na Manjači, uz prisustvo ocjenjivača iz zemalja članica NATO-a i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Prema preliminarnim informacijama ovo ocjenjivanje je realizirano u skladu sa očekivanjima i predviđenim NATO standardima.

Sagovornici su se složili da su, uprkos izraženim poteškoćama vezanim za situaciju sa pandemijom COVID-19 i umanjenim budžetom za odbranu, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH realizirale značajan broj aktivnosti i obaveza, te je izraženo očekivanje da će se nakon prestanka ovog stanja, stvari početi kretati u još pozitivnijem pravcu.

Hartmann se interesirala i za modalitete regionalne saradnje u oblasti odbrane i izrazila nadu da će u vrlo skoroj budućnosti, a nakon smirivanja situacije vezane za COVID-19 doći i do sastanka ministara odbrane zemalja regije sa ministricom odbrane Austrije.

Ona je na kraju izrazila zadovoljstvo nivoom ostvarene saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH, te najavila nastavak bilateralne saradnje u ovoj oblasti i u narednom periodu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo