Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 13:07 |

Poslanici predložili dopune dnevnog reda sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su prilikom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice, iznijeli nekoliko prijedloga za njegovu dopunu.

Poslanik Damir Arnaut (Naša stranka) je predložio dopunu na način da se razmatra inicijativa kojom se traži od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH da podnese prijavu na javni poziv pod nazivom „Ambasadorski fond za zaštitu kulture“, koji je objavila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Pojasnio je da je javni poziv za prijedloge projekata vrijednosti u rasponu od 10 hiljada do pola miliona američkih dolara. Finansiran je iz američkog ambasadorskog fonda za oblast kulture u 2021. godini.

Arnaut kaže da je fond osnovan kako bi pomogao zemljama u očuvanju kulturne baštine i demonstrirao poštovanje SAD-a prema drugim kulturama.

Po njegovim riječima, rok za podnošenje prijedloga Ambasadi SAD-a u Sarajevu je 8. novembar 2020. godine, te zbog toga smatra da je neophodno da Dom ovo danas razmatra.    

Arnaut je također predložio da se danas razmatra inicijativa kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od deset dana od dana usvajanja ove inicijative provede svu neophodnu proceduru prema nadležnim tijelima Republike Hrvatske s cilјem prekategorizacije graničnog prijelaza Gabela Polјe za međunarodni putnički promet ili njegovog otvaranja za malogranični promet, a u svakom slučaju otvaranja navedenog graničnog prijelaza za malogranični promet učenika osnovnih i srednjih škola.

Arnaut je apelirao na poslanike da podrže ovu inicijativu, kazavši da se radi o djeci koja nepotrebno putuju okolo 14 kilometara do škole.

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije Adil Osmanović je predložio da se u dnevni red uvrsti tačka „imenovanje sedam članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu“, pojasnivši da je Privremena zajednička komisija oba doma PSBiH za provođenje procedure za imenivanje sedam članova Ureda za razmatranje žalbi u Sarajevu dostavila izvještaj o utvrđivanju listi uspješnih kandidata nadležnoj službi.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a i PDP-a Mirko Šarović je predložio uvrštavanje u dnevni red informacije CIK-a BiH o pokušajima izbornih prevara putem glasanja poštom izvan BiH, te preduzetim mjerama i planom daljnjih mjera za sprečavanje izbornih prevara.

Poslanik Dragan Mektić (SDS) je kazao da je ovakav dnevni red, koji dobivaju duži vremenski period, „besmislen, nepotreban i po parlament apsolutno neefikasan“.

Po njegovim riječima, već godinu dana, nakon što je uspostavljeno novo Vijeće ministara BiH, nisu dobili ni jedan konkretan zakonski prijedlog, a posebno nisu dobili ni jedan refomski zakonski prijedlog iz 14 prioriteta koji su određeni Bosni i Hercegovini, koji bi značili da BiH ima namjeru da ozbiljno uđe u reforme i eventualno ispuni uslove pružene šanse da BiH naredne godine postane kandidat za EU.

- Ovakav dnevni red u kome raspravljamo o informacijama, raznim izvještajima, ovo je beskorisno za građane BiH. Mislim da su sjednice PSBiH skupe i da nepotrebno trošimo ova sredstva, uz nikakvu efikasnost parlamenta BiH. Nema potrebe, nema svrhe da se sastajemo ako nećemo rješavati probleme građana ove države - smatra Mektić.

On je predložio da zbog toga što, kako je naveo, ništa ne rade, da ne uzimaju platu.

- Da 90 dana stavimo neki moratorij na naše plate, a da u tom vremenskom roku damo obavezu Vijeću ministara BiH da nam ponudi strateški važne zakone za život građana ove BiH i da o tome raspravljamo i da građani BiH osjete napredak - kazao je Mektić.

Na Mektićevu diskusiju reagirao je predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD) koji je kazao da je Mektić iznio nekoliko neistina.

- Reći da ovaj Parlament ne radi je uvreda za svih 42 poslanika. Tvrdim da ovaj parlament radi, u skladu s Ustavom i poslovnikom, efikasno u potpunosti. Reći da nema smisla ovako raditi, s ovim dnevnim redom, je uvreda za sve nas ovdje i to se ne može i ne smije dozvoljavati - istaknuo je Radmanović.

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte Dženan  Đonlagić je predložio da se dnevni red dopuni tačkom „informacija Kolegija Predstavničkog doma o navodima da je sekretar Službe Predstavničkog doma PSBiH odbio potpisati saglasnost državnoj instituciji - CIK-u BiH, da joj se ustupi velika sala na dan održavanja Lokalnih izbora u BiH za održavanje konferencija za medije.  

- Želimo da dobijemo zvaničnu informaciju da li je to zaista tačno da je neko ko je državni službenik u ovoj instituciji, odbio dati saglasnost državnoj instituciji, u ovom slučaju CIK-u BiH, koja se na vrijeme obratila pismenim zahtjevom za ustupanje velike sale. Ukoliko se ispostavi da je to tačno, to je skandal bez presedana - naveo je Đonlagić.

Nakon pauze poslanici se izjašnjavaju o svim prijedlozima za dopunu dnevnog reda današnje sjendice.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana