Regija     | 14.10.2020. 12:53 |

Plenković: Napad na Markovom trgu ima i elemente terorističkog akta

FENA Internet

ZAGREB, 14. listopada (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da prema informacijama kojima zasad raspolažu napad na Trgu svetog Marka koji se dogodio u ponedjeljak ima i elemente terorističkog akta.

"Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No, ono što trebamo otvoriti kao temu su motivi i razlozi za ovaj čin koji po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta", naglasio je Plenković na sjednici vlade.

Podsjetio je da smo "neki dan ispred Vlade svjedočili pokušaju ubojstva policijskoga službenika koji čuva zgradu". Ujedno napadač je pucao i na druga dva  policijska službenika, pucao je i u vladine urede", kazao je Plenković.

Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut u Vinogradskoj, njegovo stanje je dobro i on se, kaže, oporavlja.

Premijer ga je jučer zajedno s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom posjetio u bolnici.

"Drago nam je da se osjeća dobro te dajem potporu njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj na pruženoj skrbi te mu želimo brz oporavak", poručio je.

S obzirom da su nakon napada na Markovom trgu pojačane mjere sigurnosti, Plenković je istaknuo da one imaju privremen karakter. Svi daljnji modaliteti zaštite objekata, prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom.

Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je "kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno pa i hrvatskih institucija".

"Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države", dodao je.

Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim vladinim aktivnostima, sjednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave. U tom smislu će, kaže, osobno u 13 sati, imati konferenciju za medije o svim aktualnim temama, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!