Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 11:32 |

VSTV: U prvih devet mjeseci 2020. riješeno više od 100.000 sudskih predmeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Sudovi u Bosni i Hercegovini riješili su u prvih devet mjeseci ove godine 113.260 najstarijih sudskih predmeta, saopćilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Broj riješenih slučajeva manji je za 11 posto u odnosu na isti period prošle godine, a na ostvarivanje očekivanih rezultata utjecalo je proglašeno stanje nesreće/vanredne situacije u Bosni i Hercegovini, uzrokovano pojavom i širenjem koronavirusa, tokom kojeg su sudovi radili u posebnim režimima, u skladu s odlukama VSTV-a BiH i odlukama nadležnih kriznih štabova.

Prema rezultatima analize, u periodu od 1. januara do 30. septembra 2020. godine, najučinkovitiji su bili sudovi viših instanci čiji je procenat ostvarivosti zacrtanih rezultata iznosio 86 posto, dok su prvostepeni sudovi - općinski, osnovni i okružni privredni, u prosjeku riješili 62 posto predviđenih predmeta.

Posmatrano po entitetima, sudovi u Federaciji BiH riješili su 76.415 predmeta, u Republici Srpskoj 33.953 predmeta, a u Brčko Distriktu BiH 1.626. Sud BiH riješio je ukupno 1.266 predmeta.

Podaci iz sumarnog pregleda realizacije planova na nivou suda, po starosnoj strukturi predmeta u planu, pokazuju ukupan broj predmeta, broj riješenih, procenat realizacije plana te broj sudija koji su radili na predmetima.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine redovno prati proces rješavanja predmeta u okviru planova. Svi sudovi u BiH imaju obavezu da sačine plan rješavanja predmeta u skladu s odredbama Uputstva za izradu planova za rješavanje predmeta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana