Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 10:07 |

BHAAAS-Kardiolog Džanković o kardiovaskularnim bolesnicima u vrijeme pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Kardiolog dr. Amra Macić Džanković gost je novog videa serijala "60 sekundi o koroni" koja govori o temi: "Kako da se ponašaju kardiovaskularni bolesnici za vrijeme pandemije?", saopćila je Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS). 

Džanković navodi kako je poznato da hronični bolesnici rjeđe traže ljekarsku pomoć u toku pandemije. Oni ostaju kući i u slučaju srčanog ili moždanog udara ne dobiju potrebnu zdravstvenu intervenciju jer se boje infekcije.

- Bitno je razumjeti da su kardiovaskularne bolesti višestruko brojniji uzrok smrtnosti u odnosu na smrtnost oboljelih od Covid-a 19. Ovim pacijentima zato savjetujemo da održavaju kontakt sa svojim ljekarom i da redovno uzimaju propisanu terapiju - kaže dr.  Macić Džanković.

Kardiovaskularna terapija dokazano smanjuje invaliditet, velike kardiovaskularne komplikacije i ukupnu smrtnost, a ne povećava smrtnost oboljelih od Covid-a 19.

Tehnologija i mogućnost telemedicine omogućavaju velikom broju pacijenata kontakt preko video chata ili bar telefonski razgovor koji mogu zamijeniti kontrolnu posjetu ili direktni kontakt s ljekarom. Stoga se pacijentima savjetuje da uzimaju redovno propisane lijekove, održavaju kontakt sa svojim ljekarom i provode sve mjere zaštite od Covid-19 infekcije koje preporučuju epidemiolozi, navodi se u saopćenju. 

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom "60 sekundi o koroni". Nakon dva uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju Covid-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora i psihologa. 

Zainteresirani serijal mogu pratiti na YouTube kanalu "60 sekundi o koroni", kao i na FB stranici @BHAAAS, te Instagramu bhaaas_usa_bih. 

Serijal podržava Vlada Švicarske. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta