Svijet     | 14.10.2020. 09:19 |

Sukobljena mišljenja SAD-a i Rusije u pregovorima o produženju Novog START-a

FENA Internet

WASHINGTON, 14. oktobra  (FENA) – Sjedinjene Američke Države i Rusija i dalje se sukobljavaju oko produženja njihovog posljednjeg velikog sporazuma o razoružanju, pri čemu su Washington i Moskva u na prošlosedmičnim pregovorima iznijeli sukobljena mišljenja.

Američki izaslanik za kontrolu naoružanja Marshall Billingslea u utorak je sugerirao da dvije zemlje postižu određeni napredak prema sporazumu o budućnosti sporazuma Novi START, pakta koji ograničava strateško nuklearno oružje i koji ističe u februaru, prenosi dpa.

"Vjerujemo da postoji načelni sporazum na najvišim nivoima naše dvije vlade", rekao je Billingslea u javnim komentarima u Heritage Foundation, američkom konzervativnom istraživačkom centru sa sjedištem u Washingtonu.

Pregovarači iz Rusije i SAD-a sastali su se prošle sedmice u glavnom gradu Finske, Helsinkiju, radi nove runde pregovora o kontroli nuklearnog naoružanja.

Billingslea je istaknuo da su SAD spremne produžiti Novi START ako Rusija pristane na zamrzavanje naoružanja.

"Ono što smo Rusima nagovijestili je da smo zapravo voljni produžiti Novi START na neko vremensko razdoblje, pod uslovom da oni, zauzvrat, pristanu na ograničenje, zamrzavanje svog nuklearnog arsenala. Mi smo spremni učiniti isto ", rekao je Billingslea.

No, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov predstavio je drugačiju verziju događaja i u izjavi odbacio prijedlog Washingtona.

"Ovo je neprihvatljiv prijedlog", rekao je Rjabkov, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Novi START je sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja između Sjedinjenih Država i Ruske Federacije, službenog naziva Mjere za daljnje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog oružja. Potpisan je 8. aprila 2010. u Pragu, a nakon ratifikacije stupio je na snagu 5. februara 2011.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo