Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 16:23 |

Herceg: Zajedničkim naporima pomoći oporavku ugroženog gospodarstva u Neumu

FENA Saopćenje

NEUM, 13. listopada (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, županijski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugen Ćubela i predsjednik međuresornog povjerenstva Vlade za tzv. "koronazakon" Damir Jerković u utorak su boravili u radnom posjetu općini Neum.

Posjet je počeo sastankom s općinskim načelnikom Živkom Matuškom i predsjednikom Općinskog vijeća Vinkom Sentićem, koji su izaslanstvo županijske vlade upoznali s aktualnim stanjem i izazovima s kojima se općina i njezini žitelji suočavaju, a poseban naglasak stavljen je na infrastrukturni razvitak, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Herceg je istaknuo kako je cilj posjeta zajedno s općinskom vlasti uvidjeti što su prioriteti Općine te kako ih ugraditi u prioritete Vlade.

"Današnji posjet potvrda je kako smo vlada cijele županije i kako u svakoj našoj općini podupiremo značajne općinske infrastrukturne i druge projekte među kojima mogu izdvojiti sufinanciranje regionalnog odvodnog sustava Komarna-Neum-Mljetski kanal i regionalnog vodovoda Gabela-Svitava-Neum, te izgradnju nove šetnice koja upotpunjuje turističku ponudu našega morskog bisera. Na današnjem susretu s općinskim čelništvom usuglasili smo i buduće korake vezane za infrastrukturne projekte", kazao je Herceg.

Nakon susreta s općinskim čelnicima, izaslanstvo je održalo sastanak s gospodarstvenicima Neuma gdje je istaknuto kako je ovih dana Vlada, nastavljajući aktivnosti potpore gospodarstvu pogođenom pandemijom, raspisala Javni poziv za subvencioniranje kamata za kreditne plasmane koje odobri Razvojna banka FBiH.

"Nakon priprave i izrade takozvanog 'koronazakona', proveli smo proceduru javnog poziva, te je oko 2.000 pravnih i fizičkih osoba ostvarilo pravo na financijsku potporu od čega je oko osam posto izdvojeno za neumske gospodarstvenike. HNŽ je također prva županija u FBiH koja je potpisala protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom covida-19. Na taj način omogućit ćemo pojedinačne kredite u iznosu do pola milijuna maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od dva posto godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita", kazao je Herceg.

Gospodarstvenici su pozdravili napore županijske vlade i snažno poduprli potpisivanje protokola Vlade i Razvojne banke koji će omogućiti apliciranje na povoljne kreditne aranžmane, te istaknuli kako očekuju da se FBiH snažnije uključi u potporu gospodarstvu s ciljem očuvanja radnih mjesta. Na sastanku je zaključeno kako će se i dalje zajedničkim naporima tražiti najbolja rješenja koja će pomoći oporavku ugroženog gospodarstva i očuvanju radnih mjesta.

Herceg i Ćubela danas su, također, pomoćniku načelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo Neum Marku Tapaloviću uručili ključeve specijalnog vatrogasnog vozila za koji je izdvojeno 170.000 maraka.

"Današnja primopredaja nastavak je aktivnosti koje Vlada i Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo poduzimaju s ciljem opremanja vatrogasnih postrojbi u HNŽ-u, a ovo je drugo vatrogasno vozilo koje smo, u zadnje četiri godine, osigurali za Profesionalnu vatrogasnu postrojbu u Neumu i uvjeren u to kako će im biti od velike koristi", kazao je Herceg.

Izaslanstvo je zatim obišlo i gradilište pogona za preradu maslina "Uljara" čiju je izgradnju Vlada HNŽ-a financijski poduprla.

"HNŽ ima potencijale u prirodnim resursima što od svih nas traži veću odgovornost i snažniju potporu unaprjeđenju primarne i prehrambeno-prerađivačke proizvodnje, ali i potporu njihovoj snažnijoj povezanosti s turizmom u kojemu će se nuditi domaći proizvodi", zaključio je Herceg na kraju posjeta Neumu, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana