Bosna i Hercegovina     | 14.10.2020. 10:48 |

Zuko: Predrasude prema slijepim osobama želimo ublažiti, eliminirati

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Slijepe osobe i uz Međunarodni dan bijelog štapa ukazuju na predrasude koje su još evidentne prema toj populaciji, sprječavaju ih da postanu ravnopravni članovi bh. društva. Žele ih ublažiti, eliminirati.   

Direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko kaže za Fenu i to da slijepe osobe, kad imaju adekvatne uvjete, mogu biti dobri radnici, zasnovati obitelj. Mogu funkcionirati na način kako to rade i ostali građani, ako im se za to pruži adekvatna podrška.

- Predrasude koje javnost ima prema slijepim osobama želimo ublažiti, eliminirati. Već neko vrijeme spotovima promoviramo prednosti pristupačnog okruženja gdje se slijepe osobe kreću taktilnim stazama, koriste suvremene tehnologije, koriste saobraćaj (sa najavom i bez najave da bi se mogla uvidjeti razlika), prate se slijepe osobe na radnom mjestu - kazao je.  

Međunarodni dan bijelog štapa slijepe osobe u KS dočekuju u nešto boljem ozračju nego je to bilo ranije, ali ne i u svim oblastima.

- Pristupačnost je i dalje problematična. Nema zvučnih najava u sredstvima javnog prijevoza, web stranice najčešće nisu pristupačne za slijepe osobe. Ne možemo dobiti savremena pomagala, nove tehnologije niti osigurati obuku za njihovo korištenje. To sve radimo kroz projekte i to nam pravi određene probleme - kazao je.  

Postigli su i određene rezultate, na to su ponosni. Simbolično, na Svjetski dan slijepih, zvanično će otvoriti taktilne staze (vodilica za slijepe osobe) i zvučne semafore na području Skenderije. Radi se o projektu koji će olakšati samostalno kretanje slijepim osobama i dostupnost stajališta (autobuski, tramvajski) na tom području grada gdje su smještene i prostorije Udruženja slijepih osoba KS. Na taj dan govorit će i o položaju slijepih osoba na području tog kantona, trenutnom stanju i perspektivi, a planirali su i svečanu Skupštinu Udruženja.

Zuko ističe i uredbu o pomagalima, koja se odnosi na slijepe osobe u KS. Radi se o dokumentu kojim je, kako je kazao, na neki način prihvaćena njihova inicijativa za dodjeljivanje nekih vrsta pomagala koja dosad nisu mogli koristiti što će olakšati njihovo svakodnevno funkcioniranje.

- Uredba je donesena i bit će primijenjena do kraja godine, nadam se - naglasio je.

Generalno za položaj slijepih osoba u FBiH kaže da nije tako dobar kao u Kantonu Sarajevo, lošiji je. To je, kako je kazao, rezultat i aktivnosti tamošnjih udruženja, njihovih koalicija, odnosa nosioca vlasti prema slijepim osobama.

Na području KS evidentirano je oko 400 slijepih osoba. U FBiH ima ih oko tri hiljade, a u BiH oko pet hiljada.

Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih) - 15. oktobar obilježava se s ciljem podizanja svijesti stanovništva o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!