Ekonomija     | 13.10.2020. 16:06 |

Potpisan Ugovor o prenosu vlasništva hotela Maršal i terminala Blažuj (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić potpisali su danas Ugovor kojim je Vlada FBiH prepustila svoj udio vlasništva nad hotelom Maršal Kantonu Sarajevo u zamjenu za terminale u Blažuju, koje će koristiti Terminali Federacije BiH. 

Time je proces koji je trajao više od 12 godina doveden do kraja. I Kanton Sarajevo i Terminali Federacije BiH u narednom periodu će investirati po idejnim projektima koji su već pri kraju.

- Radi se o dvije nekretnine koje su bile na „pogrešnim“ mjestima, ono što pripada Federaciji bilo je u vlasništvu Kantona i obrnuto. Hotel Maršal je zbog pravne slijednosti Energopetrola nekako dospio nama u vlasništvo, a terminali Blažuj čestice su bile na Kantonu - rekao je federalni premijer Fadil Novalić nakon potpisivanja Ugovora.

Vlada FBiH ima obavezu obezbjeđivanja tromjesečnih zaliha nafte i naftnih derivata u Federaciji i za tu namjenu ima na raspolaganju terminale.

- Ti terminali su urađeni prije rata i bili su u lošem stanju. Nismo mogli investirati u Blažuj kao jedan od ključnih terminala jer je to bila tuđa imovina. Sada je to ispravljeno. Ista situacija bila je s nadležnosti hotela Maršal jer nema logike da turistički objekat bude vlasništvo Vlade FBiH - poručio je Novalić.

Kantonalni premijer Mario Nenadić podvukao je da je danas potpisan Ugovor o prenosu prava vlasništva u svrhu rekonstrukcije, adaptacije i izgradnje novih pratećih objekata terminala Blažuj.

- Ovaj Ugovor u svojoj osnovi treba da olakša dalje poslovanje i rad investicije. Ovo je veoma koristan i kvalitetan pravni posao za Vladu Federacije i Vladu Kantona Sarajevo - zaključio je Nenadić.  

Za Federaciju od velikog značaja je da ima zalihe naftnih derivata da bi se u slučaju poremećaja mogla održati industrija. Tako je u ovoj godini planiran početak izgradnje terminala u Blažuju i Bihaću. Cilj je do 2023. godine imati terminale i rezerve u skladu s Direktivom Evropske unije.

Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

Pogledajte https://fena.ba/video/4978/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1xh0IzQAiy6XPBjuqQ9jk_wbe0uegB035?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo