Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 15:03 |

Turković i Bukinac: Razmjene gostovanja umjetnika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u posjet veleposlanicu Republike Slovenije Zoricu Bukinac te razgovarala o bilateralnim odnosima dvije zemlje i saradnji unutar multilateralnih organizacija.

Sagovornice su razmijenile informacije o mogućnostima razmijene gostovanja umjetnika u obje zemlje. Ministrica Turković je iskazala želju da se u povodu 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma i mira u Bosni i Hercegovini, u zemljama regiona upriliče umjetnički programi, koji bi bili prilagođeni zahtjevima borbe protiv globalne pandemije.

Veleposlanica Bukinac je na sastanku informirala o kandidaturi slovenskog predstavnika za jednu od čelnih funkcija u Organizaciji za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE). 

Ministrica Turković je istaknula da je i bosanskohercegovačka predstavnica u OSCE-u Dunja Mijatović dokazala da ta regija ima jako dobre predstavnike u toj organizaciji. Istaknula je da je OSCE važna organizacija vrlo potrebna regiji što se i pokazalo nedavnom eskalacijom sukoba u Nagorno-Karabahu.

Naglasila je da je važno što prije izvršiti imenovanja na sve četiri glavne pozicije u Organizaciji, po mogućnosti prije sastanka Ministarskog vijeća OSCE u decembru.

Tokom susreta je razgovarano i o razmijeni posjeta na svim razinama između dvije zemlje u cilju unapređenja bilateralnih odnosa, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana