Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 13:44 |

NSRS - Čubrilović razgovarao s turskim ambasadorom Kocom i konzulom Kilicem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sastao se danas, u Banjoj Luci, s ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldunom Kocom i novoimenovanim generalnim konzulom u Banjoj Luci Oguzom Kilicem.

Predsjednik Čubrilović iskazao je dobrodošlicu novoimenovanom generalnom konzulu Republike Turske i izrazio uvjerenje da će otvaranje Generalnog konzulata u Banjoj Luci značajno unaprijediti međusobnu saradnju između Republike Srpske i Turske, posebno u oblasti ekonomije, trgovine i turizma.

Sagovornici su se saglasili da postoje potencijali za unapređenje saradnje u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, te da je neophodno ukloniti sve eventualne prepreke za izvoz robe iz Republike Srpske i BiH na tursko tržište.

U toku sastanka je istaknuto da će izgradnja autoputa, koji će povezati Sarajevo i Beograd, a uz podršku Republike Turske, omogućiti brži razvoj, stabilnost i bolju integraciju regiona. Predsjednik Čubrilović je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske, donošenjem neophodih zakona, omogućila da proces eksproprijacije, projektovanja i izgradnje autoputa na teritoriji Republike Srpske teče nesmetano, te da će ova saobraćajnica biti izgrađena u skladu s najvišim standardima.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, predsjednik Čubrilović je izrazio uvjerenje da će izbori biti održani u demokratskoj atmosferi, uz poštivanje različitih politika i da će rezultati izbora biti primjenjeni na vrijeme, u skladu sa zakonom.

Predsjednik Čubrilović i turski ambasador Koc konstatirali su da postoji obostrani interes za jačanje privredne, ekonomske i turističke saradnje, kao i za unapređenje međuparlamentarnih odnosa, saopćeno je iz Kabineta predsjednika NSRS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'