Svijet     | 13.10.2020. 13:36 |

Liban i Izrael započinju razgovore o spornoj pomorskoj granici

FENA Internet

BEJRUT/JERUSALEM, 13. oktobra (FENA) - Liban i Izrael, koji su zvanično još uvijek u ratu, u srijedu započinju razgovore o rješavanju dugotrajnog spora oko njihove pomorske granice koja prolazi kroz mediteranske vode koje su potencijalno bogate plinom.

Razgovori, koji će biti održani uz posredovanje SAD-a, uslijedili su nakon tri godine intenzivnih diplomatskih napora Washingtona, a najavljeni su manje od mjesec dana nakon što su Sjedinjene Države pojačale pritisak na političke saveznike libanske grupe Hezbollah, koju podržava Iran.

Također su uslijedili i nakon što su se Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein dogovorili da uspostave pune odnose s Izraelom, uz posredovanje SAD-a koji preusmjeravaju neke najbliže bliskoistočne saveznike Washingtona protiv Irana.

Hezbollah, koji je 2006. imao petosedmični sukob s Izraelom, navodi da razgovori nisu znak pomirenja s njihovim dugogodišnjim neprijateljem.

Izraelski ministar energetike također je rekao da bi očekivanja za sastanak u srijedu trebala biti realna.

- Ne govorimo o pregovorima za mir i normalizaciju, već o pokušaju rješavanja tehničkog, ekonomskog spora koji je deset godina odgađan a vezan je za prirodne resurse u moru - napisao je izraelski ministar Yuval Steinitz na Twitteru.

Domaćin sastanka u srijedu bit će mirovne snage UN-a UNIFIL, koje su nadzirale spornu kopnenu granicu od izraelskog vojnog povlačenja iz južnog Libana 2000. godine, čime je okončana 22-godišnja okupacija.

Libanski izvor sigurnosti kaže da će se dvije strane zajedno sastati u istoj prostoriji u UNIFIL-ovoj bazi na jugu Libana, ali da će razgovore voditi uz posrednike, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana