Stranačke aktivnosti     | 13.10.2020. 11:21 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Isplata podsticaja proizvođačima električne energije je kasnila zbog nedostatka novca uslijed propusta Boriše Misirače, direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, pa je Vlada Federacije BiH odlučila da gubitke pokrije novim povećanjem naknade i to za 85%. Tu naknadu platiće svi potrošači, dakle i sva domaćinstva, odnosno, građani FBiH.

Sanela Klarić, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, ponovo postavlja pitanje: „Zašto i nakon niza intervencija iz samog Operatora za OIEiEK, Odbora za energetiku, industriju i rudarstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Udruženje proizvođača APEOR te posljednjeg godišnjeg Izvještaja o napretku BiH za 2019. godinu, koji jasno upućuju na nestručno i bahato vođenje jedne tako važne institucije, Vlada FBiH odlučuje da kazni građane a ne resorno ministarstvo i/ili direktora Operatora za OIEiEK?“

Vlada FBiH, nešto prije odluke o poskupljenju, donijela je odluku kojom se direktoru Operatora OIEiEK Boriši Misirači zabranjuje daljnje sklapanje ugovora o otkupu električne energije.

Klarić ovu odluku smatra zakašnjelom, ali i pokušajem Vlade FBiH i resornog ministarstva (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije - FMERI) da skinu odgovornost sa sebe za štetu koja je nanesena energetskom sektoru, posebno proizvođačima energije iz obnovljivih izvora.

„Operator, na čijem je čelu Misirača nije ni jučer niti prije mjesec dana učinio nešto na štetu energetskog sektora pa da mu se sada izriče zabrana. Samovolja Misirače traje godinama i na nju je više puta upozoravano.

Proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, u zadnjih pola godine ili nisu nikako uplaćivani podsticaji ili su uplaćivani sa zakašnjenjem jer se sredstva za njihovu isplatu nisu mogla predvidjeti, pa samim time ni obezbijediti, samo zato što Operator godinama nije  u skladu sa zakonom pripremao, a onda ni slao, potrebne izvještaje i planove na osnovu kojih bi FMERI odredilo visinu pomenutih podsticaja.

Operator je jedina državna institucija nad kojom Ured za reviziju FBiH u 2019-oj godini nije mogao izvršiti reviziju jer direktor nije dostavio tražene dokumente. Tada je ekspresno trebao biti smijenjen, što nije učinjeno ni tada ni kasnije.

Sama Vlada je u avgustu prošle godine usvojila Izvještaj u kojem se konstatuje da direktor ne posjeduje potreban nivo znanja, kompetencija i praktičnih vještina koje su potrebne za efikasno upravljanje javnim dobrima te da pokazuje zabrinjavajuće loše poznavanje ukupnog zakonskog okvira u kojem Operator obavlja svoju djelatnost.

Vladu je upozoravala i Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) da direktor Misirača samovoljno preuzima nadležnosti koje mu zakonski ne pripadaju, kakva je, na primjer, izdavanje rješenja iz nadležnosti FERKa i sklapanje ugovora o otkupu bez izdate Dozvole za rad - Licence, konkretno u slučaju Pero d.o.o. Zenica.

Zbog posljednje rečenog Vlada je, prije skoro mjesec dana, Zaključkom naložila Misirači da u roku od 7 dana u FMERI i FERK dostavi spisak svih mikropostrojenja s kojima je sklopio ugovor o otkupu, i javno na internet stranici Operatora objavi sve zakonski obavezne podatke koje već dvije godine krije, što Misirača nije uradio. I opet nije smijenjen. 

I niz je drugih nepravilnosti koje su sektor obnovljivih izvora energije u FBiH dovele pred kolaps. Šteta koja je učinjena ne odnosi se samo na ekonomsku štetu koju trpe proizvođači, ona je demotivirajuća i za sve one koji su se u taj posao željeli upustiti i u konačnici štetna za sve nas jer će imati negativne posljedice po cijeli okoliš.

Za ovo snosi odgovornost i FMERI, odnosno, ministar Džindić kao ministar, ali i cjelokupna Vlada FBiH jer su znali za Misiračine propuste, nesposobnost i samovolju, a nisu ništa učinili, osim kupovali vrijeme i čekali da Misirači istekne četverogodišnji mandat, čime su postali saučesnici“, rekla je Klarić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta