Svijet     | 13.10.2020. 11:06 |

Kineski grad Qingdao u pet dana testirao tri miliona stanovnika na Covid-19

FENA Internet

PEKING, 13. oktobra (FENA) - Vlasti u istočnom kineskom lučkom gradu Qingdao saopćile su da su završile testiranje na koronavirus na više od tri miliona stanovnika nakon pojave prvih slučajeva zaraze virusom u skoro dva mjeseca.

Gradske zdravstvene službe saopćile su u utorak da su dobili rezultate za više od 1,1 miliona osoba i da među njima nisu pronađeni novi pozitivni slučajevi, javio je Associated Press.

Gradsko vijeće navodi da je bilo ukupno 12 slučajeva, šest sa simptomima i šest bez, a oni su otkriveni tokom vikenda u lokalnoj bolnici.

Međutim, Nacionalna zdravstvena komisija saopćila je u utorak da je u posljednja 24 sata u Qingdau pronađeno najmanje šest novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Trenutno nije poznat razlog zbog kojeg je došlo do kontradikcije u ova dva izvještaja.

Brojke Nacionalne zdravstvene komisije objavljene u utorak pokazuju da je širom zemlje pronađeno ukupno 30 novih slučajeva virusa u prethodna 24 sata.

Te brojke su razložene na 13 slučajeva u kojima su ljudi imali simptome i 17 slučajeva gdje zaraženi nisu imali simptome. Ukupan broj lokalno prenesenih slučajeva, sa i bez simptoma, bio je 11, dok su ostali navedeni kao uvezeni iz inostranstva.

U ponedjeljak je Xinhua objavila da Qingdao očekuje da će ispitivanje nukleinske kiseline u pet okruga završiti za tri dana, dok će testiranje obuhvatiti cijeli grad za pet dana, dodajući da će rezultati biti objavljeni na vrijeme.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo