Bosna i Hercegovina     | 13.10.2020. 10:19 |

Ove godine u Oslu na 'Danima Frankofonije' učestvuje i Ambasada BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO/OSLO, 13. oktobra (FENA) - Pod nazivom 'The Oslo Francophonie Festival 2020' u Oslu se održavaju 'Dani Frankofonije', a ove godine prvi put učestvuje i Ambasada Bosne i Hercegovine.

Zbog uslova pandemije otkazan je nastup KUD 'Dukat', ispred bh. Ambasade. Međutim participirano je u večeri dokumentarnog filma gdje je publici predstavljen film 'Biti će kako bude', autorice Esme Šarić.

Kako pojašnjava bh. ambasador u Norveškoj Nedim Makarević, radi se o životnoj priči mladog čovjeka koji samo što ne korači u kriminalne vode i njegovoj pravoj odluci da to ne učini.

Pod Frankofonijom se podrazumijeva grupa od 88 država članica s pet kontinenata, koje dijele zajednički jezik  - francuski. U tim državama živi više od jedna milijarda stanovnika, a više od 300 miliona je Frankofona. Glavna frankofonijska organizacija je 'Organisation internationale de la Francophonie (OIF)'. Cilj je da se, osim jezika, njeguju kultura, obrazovanje, istraživanje, zajedničke vrijednosti, demokratija, ljudska prava kao i fokus na prava djece i žena.

'Dani Frankofonije' u Oslu traju od 12. oktobra, zaključno sa 15. oktobrom, u kooperaciji sa ambasadama Argentine, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Češke, Estonije, Egipta, Francuske, Gruzije, Gane, Grčke, Madžarske, Irske, Koreje, Latvije, Litvanije, Meksika, Moroka, Sjeverne Makedonike Poljske, Rumunije, Srbije,Slovačke, Švajcarske, Tajlanda, Tunisa, Ukrajine, UAE i Vijetnama i skupa sa francuskim institutom (www.france.no), francuskom školom u Oslu René Cassin (www.lfo.no), Cosmopolite (www.cosmopolite.no), the African Cultural Centre (CAK)(www.cak.no) i sa 'French Teachers’ Association' (www.fransklaereren.no).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom