Bosna i Hercegovina     | 12.10.2020. 15:23 |

Prva godišnjica djelovanja Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) - Prva godišnjica djelovanja Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) u Banovićima obilježena je rekreativnom radionicom "Inkluzija - riječ je o potencijalu“, u kojoj su sudjelovala djeca-korisnici CRIP-a, njihovi roditelji i uposlenici.

Kako je saopćeno iz organizacije Save the Children, radionicu je vodio sportski trener i stručnjak za funkcionalno kretanje, magistar kineziologije Adnan Maljević.

Kroz dugogodišnju praksu, Maljević pruža stručnu podršku najpoznatijim sportistima iz BiH u svijetu, olimpijcima, reprezentativcima, tako i paraatletičarima, rekreativcima i djeci.

U teoretskom dijelu radionice, u kojem su sudjelovali uposlenici, prikazani su principi za unapređenje funkcionalnih kretnji. Na radionici je također održan i praktični, pokazni trening za djecu i roditelje na kojem su prikazane vježbe za fundamentalne kretne obrasce.

Cilj događaja u Banovićima je promocija inkluzije kao društveno opravdanog procesa uključivanja sve djece u redovno školovanje i svakodnevni život. Brojni korisnici CRIP-a Banovići iz ove i susjednih općina (Kladanj, Živinice), svjedoče o uspješnosti prakse servisa podrške djeci s poteškoćama i/ili invaliditetom. 

- Mi u organizaciji Save the Children smatramo da je inkluzija mnogo širi koncept, da svako dijete ima pravo na učešće u svim aspektima života. S tom idejom obilježili smo prvu godišnjicu rada Centra za razvoj inkluzivnih praksi u Banovićima. U sklopu projekta Inkluzija za sve koji provodi Save the Children, a finansira Italijanska agencija za međunarodni razvoj, pomogli smo da se uspostavi CRIP Banovići, skupa sa istim takvim centrom u Gradačcu. Djelovanje ovakvih centara upravo to ima za cilj - da promovira širi koncept inkluzije, da omogući da djeca s poteškoćama i/ili invaliditetom imaju pristup svim uslugama koje su im potrebne u zajednicama u kojima žive -rekla je predstavnica organizacije Save the Children Aleksandra Babić Golubović.

U Bosni i Hercegovini se djeca s poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom i dalje suočavaju sa brojnim preprekama kada je u pitanju pravo na obrazovanje, uprkos tome što je ono zagarantovano međunarodnim dokumentima čija je potpisnica i naša zemlja.

Pohađanjem redovne nastave i korištenjem rehabilitacijskih servisa u CRIP-ovima postiže se proces inkluzije djece s poteškoćama u razvoju i/ili invaliditetom. Oni postaju prihvaćeni u široj zajednici, dobijaju adekvatnu naobrazbu, a uz kvalitetnu rehabilitaciju mogu prevazići poteškoće i unaprijediti kvalitet života.

Save the Children je objavio informativnu brošuru #InkluzijaZaSve koja se može pogledati na linku https://www.facebook.com/savethechildrenNWB/posts/1880526585422164,navodi ser u saopštenju.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana