Stranačke aktivnosti     | 12.10.2020. 10:27 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Izvoz goveđeg mesa u Tursku će u odnosu na ranije godine biti prepolovljen, što će stvoriti velike probleme domaćim stočarima, upozorava Mirko Šarović, predsjednik SDS.

On je kazao da statistički podaci jasno pokazuju da aktuelni Savjet ministara nije dovoljno radio kako bi se sačuvao obim ranijeg izvoza.

„U ovoj godini u tu zemlji je do sada izvezeno svega hiljadu tona goveđeg mesa, dok je prosjek u prethodnom mandatu Savjeta ministara bio između pet i osam hiljada tona, što je bilo dovoljno da proizvodnja goveđeg mesa u BiH opstane“, pojasnio je Šarović.

On je rekao da će bilans izvoza goveđeg mesa, koji je ranije bio oko 60 miliona KM, sada biti prepolovljen, te da će se to odraziti i na spoljnotrgovinski bilans BiH sa Truskom, kao i na ukupan spoljnotrgovinski bilans BiH.

Govoreći o razlozima drastičnog smanjenja izvoza goveđeg mesa u Tursku, Šarović je istakao da je pandemija samo djelimično uticala na ostvarivanje ovako loših rezultata.

„Kada je u pitanju hrana pandemija ima manje negativan uticaj. Po mom mišljenju Savjet ministara je trebao ostvariti agresivniji pristup i pomoći da naši privrednici nađu tržište u ovoj zemlji, ne samo kada je u pitanju meso, nego i drugi proizvodi poput brašna ulja i glukoznog šećera koje izvozimo u tu zemlju“, kazao je Šarović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije